Na našem portalu već ste imali priliku čitati recept za galette s borovnicama i limunom ili pak onaj za galette sa smokvama, a danas vam donosimo recept za galette s breskvama, čija je autorica naša suradnica Blanka Ban.
Tijesto
- 250 g brašna (150 g oštrog, 100 g glatkog)
- 50 g šećera
- 100 g margarina
- 100 ml mlijeka
- 1 jaje
Fila
- 10 breskvi
- 1 limun
- 2 vanili šećera
- 2 žlice gustina (škrobno brašno)
Za posluživanje
- šećer u prahu
Priprema
Sastojke za tijesto stavite u jednu posudu i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine u jednoličnu smjesu. Smjesu omotajte prozirnom folijom i pustite da se 60 minuta odmori u frižideru.
Breskve (za ovaj recept koristila sam vinogradarske breskve) operite i izvadite koštice. Breskve narežite na ploške. Narezanim breskvama dodajte vanili šećer, limunov sok te gustin i sve zajedno promiješajte. Umjesto gustina možete koristiti griz (četiri žlice) ili puding od vanilije (jedna vrećica)
Prije valjanja, tijesto rukama promijesite na pobrašnjenoj podlozi. Podijelite tijesto na dva dijela te svaku polovicu razvaljajte u krug promjera 30ak cm. Tijesto prebacite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
Pripremljene breskve stavite na razvaljano tijesto tako da ostavite oko 5 cm tijesta oko robova. Rub tijesta na koji niste stavili filu, prebacite preko punjenja.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 45 minuta.
Galetta je pečena kada porumeni. Pustite da se ohladi, a prije posluživanja galettu pospite šećerom u prahu.
Fotografije: Blanka Ban
[print_link]