Drugi mjesec za redom počinjemo receptom Mirjane Šmit s bloga Od slatkoga slađe koja nas danas sladi divnom galettom od jabuka – servirana uz kuglicu sladoleda, bit će pravo slatko, ljetno osvježenje.
Sastojci
Tijesto
- 200 g glatkog brašna
- 200 g oštrog brašna
- 150 g maslaca
- 40 g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- oko 100 g kiselog vrhnja
Krema
- 2 bjelanjka
- 200 g mljevenih oraha
- 2 žlice šećera
- 2 – 3 jabuke
- 2 žlice soka od jabuka
Za premazivanje i posipanje tijesta
- 1 žlica mlijeka
- 1 žličica šećera
Za ukrašavanje
- sladoled
- karamel
- rezani orasi
Priprema
Tijesto
Brašno i maslac umiješati (može u multipraktiku), dodati navedene sastojke i sjediniti. Tijesto omotati prozirnom folijom i staviti u hladnjak na 30 minuta. Tijesto podijeliti na dva dijela, tanko razviti i premazati kremom (ostaviti 2 – 3 cm ruba bez kreme). Jabuke narezati na kriške, složiti preko kreme i nakapati sokom od limuna. Preklopiti tijesto preko jabuka, premazati mlijekom i posuti šećerom.
Galette peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C 30 – 40 minuta.
Galette poslužiti uz sladoled, preliti karamelom i posuti rezanim orasima.
Krema
Bjelanjke umutiti mikserom, dodati navedene sastojke i umiješati.
Fotografije: Od slatkoga slađe