Nedavno smo na našem portalu objavili recept Matee McConnelli Kučević za galette od jagoda, a danas donosimo još jednu verziju ovog deserta – ovaj put s potpisom sestara Inge i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
Prhko tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje (M)
- malo soli
- ribana korica jednog limuna
Punjenje
- 450 g svježih jagoda
- 2 velike žlice marmelade od jagoda
- 1 velika žlica škrobnog brašna
- 1 vanilin šećer
I još
- 1 velika žlica marmelade od jagoda
- 1 velika žlica vode
- šećer u prahu
Priprema
Za prhko tijesto pomiješati sve sastojke zajedno i umijesiti glatko tijesto. Formirati u kuglu i umotati u prozirnu prijanjajuću foliju. Ostaviti u hladnjaku najmanje 1-2 sat ili da miruje.
Jagode oprati, odstraniti zeleni dio i narezati na kolutiće.
Tijesto izvaditi iz hladnjaka, ako je pretvrdo ostaviti ga neko vrijeme na sobnoj temperaturi da malo omekša. Papir za pečenje posuti s malo brašna i na njemu razvaljati tijesto ovalno ili u krug. Tijesto zajedno s papirom za pečenje stavite na lim za pečenje (obavezno razvaljati tijesto na papiru za pečenje, poslije ga nećete moći prenijeti).
Tijesto premazati s marmeladom od jagoda, preko jagoda prosijati škrobno brašno te ih raspodijeliti po tijestu, pri tome ostaviti prazan rub od tijesta (oko 8 cm) koji na kraju preklopite prema sredini. Prije nego što stavite u pećnicu, posuti jagode s vanilin šećerom.
Galette peći u zagrijanoj pećnici oko 40-45 minuta na 175°C. Pomiješati jednu žlicu marmelade od jagoda sa žlicom vode, kratko prokuhati i četkicom premazati preko jagoda. Rubove galette posuti šećerom u prahu. Najbolje ju je servirati dok je još topla uz sladoled od vanilije.
Fotografija: Feeding Art