Jučer smo vam donijeli tekst u kojem smo vam otkrili nešto više o smokvama, a danas s vama dijelimo recept za galette sa smokvama koji nam je poslala naša suradnica Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača.
Sastojci
- prhko tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 125 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 40 ml hladne vode
Nadjev sa smokvama
- 500-700 g svježih smokvi
- 2 žlice šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica krušnih mrvica
Priprema
Umijesite glatko tijesto i spremite ga u hladnjak na 45 minuta. Za to vrijeme smokve razrežite na četvrtine i pomiješajte s cimetom i vanilin šećerom.
Rashlađeno tijesto razvaljajte u obliku kruga (promjer cca 35 cm) na masnom papiru.
Razvaljano tijesto posipajte krušnim mrvicama pa rasporedite nadjev od smokava. Rub tijesta ostavite 2 cm prazan tako da ga kasnije možete presavinuti.
Prazne krajeve tijesta premažite jajem, preklopite preko nadjeva, ponovno premažite jajem i dobro pošećerite da dobijete hrskavo tijesto.
Galette pecite 20-25 minuta na 190 stupnjeva dok ne dobije lijepu, zlatnu boju.
Napomena
Umjesto smokava možete koristiti i neko drugo voće, ovisno o sezoni i onome što volite.
Cimet prilagodite svom ukusu pa stavite više ili manje od navedene količine.
Fotografije: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]