Na blogu Just Cake the Cupcake autorice Tihane Koprek osvanuo je pravi božićni recept za gingerbrad cupcakes koji mi danas dijelimo s vama.
Sastojci
Baza
- 410 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žličice cimeta
- 2 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 žličice mljevenog klinčića
- 1/4 žličice soli
- 230 g maslaca, rastopljenog
- 200 g smeđeg šećera (može i bijelog, ali bolje paše smeđi)
- 2 veća jaja
- 230 g vode
Punjenje od jabuka
- 100 g šećera
- 2 veće jabuke
- 30 g maslaca
Krema
- 250 g krem sira (ABC, Vivis, Philadelphia)
- 250 ml vrhnja za šlag
- cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić – dodati po želji – koliko vam paše!
- 50 g šećera u prahu
Priprema
Baza
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
Pripremiti kalup s papirnatim košaricama. Ukoliko pečete u silikonu, možete i preskočiti košarice.
Pomiješati sve suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol i sve začine.
U drugoj posudi pomiješati rastopljeni maslac, smeđi šećer i jaja. U to dodati 1/4 vode i pomiješati.
Naizmjenično dodavati smjesu šecćra i vode u brašno i sve pomijesšati da se spoji. Dobit ćete glatku smjesu boje karamele koja i ovako sirova predobro miriše! Puniti košarice skoro do vrha i peći oko 20 minuta.
Napraviti test čačkalicom da vidite je li pečeno, izvaditi iz kalupa i potpuno ohladiti.
Punjenje
Kad se baza hladi radimo punjenje od jabuka.
Jabuke oguliti i narezati na sitne kockice. Šećer staviti u veću tavu i lagano zagrijavati da se karamelizira. Kad je dobilo lijepu karamela boju dodati jabuke te brzo pomiješati.
Na to dodati maslac i miješati na srednjoj vatri oko 10 minuta da se jabuka omekša i karamelizira.
Ako se neki dio šećera kristalizira i neće se otopiti, samo ga izvadite. Staviti sa strane da se malo ohladi.
Krema
Izmiksati krem sir da se razbiju eventualne grudice. Dodati šećer u prahu, začine i vrhnje za šlag i sve skupa miksati dok ne dobijete čvrstu kremu.
Sastavljanje cupcakesa
Svaki cupcake zarežite nožićem i napravite mali krater. Ono što vam ostane od rezanja slobodno u ovom trenutku pojedite! Predobra je baza!
U svaki krater staviti punjenje od jabuka. Meni su dvije jabuke bile dovoljne za 15 cupcakesa.
Kad ste napunili zagladite površinu. Kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje s nastavkom po želji i istisnite na bazu. U svaki cupcake dodate jedan keksić i ukrasne mrvice.
Napomena
Recept za keksiće nalazi se na ovoj poveznici na blogu Just Cake The Cupcake.
Fotografije: Just Cake The Cupcake
[print_link]