Prošli tjedan smo s vama podijelili recept za gingerbread cupcakese s punjenjem od jabuka i kremom od sira, a danas vam donosimo recept za gingerbread cupcakese s kremom od naranče koji nam je poslala Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles.
Biskvit
- 180 g glatkog brašna
- 50 g omekšalog maslaca
60 g ulja - 100 g tamnog muscovado šećera
- 80 g svijetlog muscovado šećera
- 180 g kiselog vrhnja (20% m.m.)
- ¼ žličice soli
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 2 jaja (L)
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice mljevenog đumbira
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- ¼ žličice pimenta
- prstohvat mljevenih klinčića
Krema od naranče
- 30 g brašna
- 250 g mlijeka
- 130 g šećera
- ¼ žličice šećera
- 225 g maslaca sobne temperature
- 75 g krem sira sobne temperature (Vivis, Philadelphia)
- 1 žlica svježe iscijeđenog soka naranče
- korica jedne naranče
- ½ žličice ekstrakta vanilije
Priprema
Cupcakes
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C, odnosno 175°C ukoliko koristite pećnicu s dva grijača. Stavite papirnate košarice u kalup za cupcakese/muffine.
U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, cimet, đumbir, muškatni oraščić, piment i klinčić. Dodajte maslac pa ručnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu poput pijeska. Dodajte ulje, kiselo vrhnje i jaja pa izmiksajte samo dok se sve ne sjedini. Na kraju umiješajte ekstrakt vanilije.
Napunite papirnate košarice do ¾ visine te pecite u zagrijanoj pećnici između 18-20 minuta.
Kad su gotovi ostavite ih da se ohlade prije ukrašavanja.
Krema
Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Miksajte omekšali maslac 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte krem sir sobne temperature, koricu i sok naranče i ekstrakt vanilije pa miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do ukrašavanja cupcakesa inače će se stisnuti u frižideru.
Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s omiljenim nastavkom (ja sam koristila Wilton 8B) i ukrasite svaki cupcake.
Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer su tako najukusniji i najmekši. Ako ih ipak budete držali u hladnjaku, pola sata prije konzumiranja ih izvadite na sobnu temperaturu.
Fotografije: Ana’s Baking Chronicles
[print_link]