Marija Herjavić Jerkić nam ovaj put donosi recept za omiljenu tortu kraljice Elizabete II. za čiju je pripremu potrebno tek desetak minuta.
Sastojci
- 115 g omekšalog maslaca
- 115 g šećera
- 1 jaje
- 115 g tamne čokolade
- 230 g petit keksiju (koristila sam integralne)
I još
- 230 g tamne čokolade za glazuru
Priprema
Maslacem premazati i masnim papirom ili prozirnom folijom obložiti okruglu posudu promjera 18 – 20 cm, ne mora biti pogodna za pećnicu.
Maslac pjenasto izmiksati sa šećerom dok se šećer ne usitni. Dodati jaje i nastaviti dalje miksati. Kad se sve lijepo pjenasto poveže, dodati vruću otopljenu čokoladu i nastaviti miksati. Na kraju umiješati polomljene kekse, ne na presitno. već cca veličinu badema. Dobro umiješati da se kremom oblože svi komadići keksa. Pažljivo prebaciti u posudu, pazeći da je, pogotovo dno koje će biti gornji dio torte, dobro utisnuto i da nema praznina. Staviti u hladnjak na nekoliko sati da se stisne.
Ohlađenu tortu preokrenuti na pladanj i preliti čokoladnom glazurom.
Fotografija: Marija Herjavić Jerkić