Ovaj smo vas tjedan upoznali s grašnjakima, o kojima nam je pričala Ingrid Periša, autorica bloga Prekratak dan, koja je sada s nama podijelila i recept za ovu tradicionalnu slasticu.
Sastojci
Tijesto
- 1/2 kg brašna
- 1 cijelo jaje
- 1 žumanjak
- sol
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice likera od dunja (rum)
- 10 g kvasca
- 2 dl mlijeka
- 100 g margarina
Punjenje
- 1/2 paketa maslaca
- 1/2 kg očišćenih maruna
- malo soli
- malo cimeta
- žlica likera od dunje (rum)
- 100 g šećera
- mlijeka po potrebi
Priprema
U 2 dl mlijeka staviti šećer, žlicu brašna i kvasac. Pustiti da kvasac fermentira. Umutiti jaja s vanilin šećerom, margarinom, solju i likerom. Žlicu po žlicu dodavati brašno i nadignuti kvasac. Mutiti spiralnim nastavcima.
Tijesto mora biti mekano kao za krafne otprilike. Pustiti da se diže i udvostruči obujam. U međuvremenu staviti na vatru otopiti maslac i šećer. Marune izmiksati u multipraktiku, dodati cimet, malo soli i liker. Na kraju dodati maslac i šećer. Ako je pretvrda krema dodati malo mlijeka.
Sada slijedi najteži dio… (bilo bi najbolje da se radi u paru). Razvaljati tijesto puta dva. Na prvi dio staviti loptice marun kreme, premazati s bjelanjkom koji je ostao oko te kuglice, preklopiti drugim tijestom i malom čašom od likera rezati krugove. Kada su krugovi izrezani, dobro pritisnuti krajeve, da se grašnjaci ne rastvore i što prije stavljati u vruće ulje. Ja sam koristila malu padelicu i frigala po 4 grašnjaka.
Znači, nakon rezanja ne puštati da se više dižu. Kada je sve isfrigano posuti finim šećerom.
Najviše pažnje treba posvetiti krajevima grašnjaka da budu što bolje zalijepljeni, u protivnom će doći do otvaranja i ispadanja nadjeva.
Fotografije: Prekratak dan
[print_link]