Bliži se Noć vještica koja postaje sve popularnija i u Hrvatskoj. Stoga vam danas donosimo recept Tihane Koprek s bloga Just Cake the Cupcake koja je pripremila bijelu Sacher tortu prigodno ukrašenu za Noć vještica.
Sastojci za biskvit
(kalup 24cm)
- 300 g bijele kuverture
- 150 g maslaca
- 6 jaja
- 50g +50g šećera
- prstohvat soli
- 175 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
Sirup za namakanje biskvita
- 2 žlice ruma za kolače
- 2 žlice džema od marelice
Za unutarnji premaz
- džem od marelice
Ganache
- 300 g bijele čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
Priprema biskvita
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i premazati kalup promjera 24 cm maslacem te na dno staviti papir za pečenje.
Čokoladu i maslac rastopiti na parnoj kupelji i staviti sa strane.
Jaja odvojiti te svako posebno izmiksati sa šećerom. Znači 6 žumanjka i 50 g šećera izmiksati dok se šećer ne otopi. Isto to napraviti sa 6 bjelanjka, drugih 50g šećera i prstohvat soli.
Pomiješati čokoladu, žutanjke i bjelanjke te na to dodati brašno.
Miješati špatulom jako lagano da ne izbacite sav zrak, tako dugo dok se sve ne spoji.
Prelijati u kalup, poravnati te peći cca 35 minuta. Napraviti provjeru čačkalicom da li je pečeno te izvaditi iz kalupa i potpuno ohladiti.
Priprema sirupa za namakanje
U malu posudu staviti rum i džem i zagrijati dok ne postane tekuće. Ako je jako gusto dodati malo vode. Ostaviti sa strane.
Priprema ganacha
Čokoladu nasjeckati na sitno te preliti vrućim slatkim vrhnjem.
Miješati tako dugo dok se ne rastopi te potpuno ohladiti.
Sastavljanje torte
Prerezati biskvit na 3 dijela. Svaki dio preliti sirupom da se skroz natopi.
Staviti prvi biskvit na pladanj za posluživanje te ga premazati sa još džema od marelice. Staviti drugi biskvit, opet premazati te staviti treći i cijelu tortu još premazati džemom.
Staviti u hladnjak na cca 30 minuta.
Ganache izmiksati da dobije malo zraka , ali paziti da ga ne premiksate.
Premazati cijelu tortu miksanim ganachom te zapravo možete odmah poslužiti!
Fotografije: Just Cake the Cupcake
[print_link]