O hrapoćuši ste već mogli čitati u našoj rubrici Naše slastice, a danas vam donosimo i tradicionalni recept za ovu slasticu.
Iako svaka Doljanka hrapoćušu spravlja na svoj način, zahvaljujući TZO Postira prenosimo tradicionalni recept za dolsku tortu hrapoćušu.
Sastojci za 12 obroka
Za biskvit
- 12 žumanjaka
- 4 bjelanjka
- 12 žlica šećera
- 4 žlice tople vode
- 12 žlica brašna
- malo ruma
- po guštu vanilije
- malo korice od limuna
Za preljev
- pola kg šećera
- ¾ kg prepolovljenih oraha
- 8 bjelanjaka
Priprema
Dvanaest žumanjaka, četiri bjelanjka i dvanaest velikih žlica šećera miješa se kao za biskvit i dodaje se četiri velike žlice tople vode, dvanaest žlica brašna, malo ruma, vanilija i korica od limuna. Učinite smjesu i ispecite je u kalupu za tortu.
Zažutite pola kg šećera, malo manje od 3/4 kila prepolovljenih jezgri od oraha i osam bjelanjaka. Kad požuti, smjesu pažljivo istresite na pripremljeni i ohlađeni biskvit te ga cijeloga njome obložite, kako vrh tako i sa strane.
Sve skupa još jedan put vratite u pećnicu tek toliko da se posuši.
Fotografija: TZO Postira
[print_link]