Jučer smo vam donijeli jednostavni recept, zato danas slijedi komplicirani – za ovu hrskavu karamel tortu čiji recept stiže s bloga Od slatkoga slađe autorice Mirjane Šmit, vjerujte nam vrijedi se potruditi.
Sastojci
Biskviti
(za tri biskvita promjera 20 cm)
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 150 g ulja
- 150 g kiselog vrhnja
- 100 g grčkog jogurta
- 1 žličica arome vanilije
- 150 g glatkog brašna
- 50 g kakaa
- 100 g mljevenih oguljenih lješnjaka
- 1 vrećica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 60 ml vruće vode
Karamel
- 200 g šećera
- 4 žlice vode
- 20 g maslaca
- 200 ml mliječnog vrhnja za šlaga
- ½ žličice soli
Karamelizirani lješnjaci i bademi
- 120 g šećera
- 3 žlice vode
- 100 g oguljenih lješnjaka
- 100 g badema
- prstohvat soli
Krema
- 500 g sira mascarponea
- 500 ml vrhnja za šlag
- oko 80 g šećera u prahu (ovisi o vrhnju)
- 1 žličica arome vanilije
Priprema
Biskviti
Pripremiti 3 kalupa za tortu promjera 20 cm (u nedostatku kalupa mutiti i peći jedan po jedan biskvit). Kalupe obložiti masnim papirom.
Pećnicu uključiti na 170 °C.
Jaja i šećer mutiti mikserom dok smjesa ne posvijetli, dodati ulje, vrhnje, jogurt i aromu vanilije. Umutiti. Dodati prosijano brašno i kakao, te ostale suhe sastojke, sjediniti i lagano ulijevati vruću vodu.
Smjesu uliti u kalupe i peći u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 25 minuta. Hladiti nekoliko minuta na rešetki te ukloniti obruč i masni papir. Hladnim korama odrezati vrh kako bi dobili ravne biskvite.
Karamel
Šećer i vodu topiti na laganoj vatri bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije boju jantara dodati maslac, otopiti te uliti vrhnje. Posoliti i kuhati na laganoj vatri oko jedne minute. Ohladiti.
Karamelizirani lješnjaci i bademi
Pripremiti masni papir.
Šećer i vodu topiti bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije boju jantara dodati oguljene lješnjake, bademe i sol te umiješati.
Smjesu staviti na masni papir i ohladiti.
Karamelizirane lješnjake i bademe usitniti u multipraktiku, ali ne presitno.
Krema
Navedene sastojke (sir i vrhnje trebaju biti hladni) mutiti mikserom dok se ne dobije gusta krema.
Slaganje
Kremu staviti u slastičarsku vrećicu i odrezati vrh. Ostaviti dio kreme za premazivanje torte.
Biskvit staviti na tanjur za serviranje te kremom preći rub biskvita, načinivši krug debljine 1 cm. Unutrašnjost premazati prohlađenim karamelom (i karamel možete nanijeti pomoću vrećice) i posuti karameliziranim lješnjacima i bademima (2 – 3 žlice). Premazati kremom. Staviti drugi biskvit te ponoviti postupak. Tortu završiti biskvitom, omotati acetatnom folijom i učvrstiti obručom te spremiti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći. Ukloniti acetatnu foliju te tortu premazati preostalom kremom i ukrasiti po želji.
Fotografije: Od slatkoga slađe