Iva Finderle je prilikom gostovanja u našoj rubrici Život sa slasticama s nama podijelila recept za hrskave pločice s kikiriki maslacem.
Sastojci
(1 šalica = 250ml)
- 250 g (1 šalica) kikiriki maslaca
- 50 g (¼ šalice) kokosovog ulja/kakao maslaca
- 70 g (1/4 šalice) meda/agavinog sirupa
- 100 g (3/4 šalice) badema
- 25 g (2 žlice) chia sjemenki
- 30 g (1/2 šalice) kokosa
- 35 g (2 reda) tamne čokolade
- pošteni prstohvat soli
Priprema
Kokosovo ulje otopite na laganoj vatri. Nasjeckajte bademe na sitnije komadiće (ja ih usitnim s nožem jer volim da mi ostanu veći komadi kako bi ipak bilo nečeg hrskavog).
U zdjeli pomiješajte kikiriki maslac, otopljeno kokosovo ulje i med. Kada dobijete jednoličnu smjesu umiješajte bedeme, chia sjemenke, kokos, čokoladu i sol.
Kalup veličine 10x30cm obložite papirom za pečenje te razlijte ravnomjerno smjesu i stavite u zamrzivač na 2 sata.
Kada vam se pločice smrznu, otopite čokoladu na laganoj vatri i prelite preko pločica. Čokoladu možete narezati na sitnije komadiće pa ju ubaciti u smjesu ili narezati pločice pa ih umočiti u tamnu čokoladu.
Kada se smrznu narežite ih po širini na pločice širine 2 cm te ih čuvajte u zamrzivaču jer se u suprotnom otope.
I navalite! Umjereno, naravno…
Napomena
Od navedenih količina dobijete petnaestak hrskavih pločica.
Fotografija: Healthy Little Tooth
[print_link]