Zbog sve većeg pada proizvodnja voća, Hrvatska je primorana uvoziti voće s drugim tržišta.
Prema najnovijim podacima Agronomskog fakulteta u Zagrebu samo se jedna vrsta voća u Hrvatskoj proizvede u količini većoj od godišnje potrošnje, a to su trešnje. Sve ostalo voće nažalost bilježi pad proizvodnje zbog čega smo primorani povećati uvoz.
Hrvatska je danas samodostatna u žitaricama i uljaricama i izvozi ih u značajnim količinama, no kada je riječ o voću i povrću, tijekom 2020. proizvedeno je oko 50 % više trešanja i višanja nego što se potrošilo na cijelom hrvatskom tržištu. Mandarine su proizvedene za 93 % godišnje potrošnje, a sve ostale vrste voća i povrća su u manjem ili većem su minusu što znači da ih moramo uvoziti, a neke i u ogromnim količinama.
Najveći pad proizvodnje voća zabilježen je kod šljiva i to za 54,5 %, kod jabuka 9% te kod lješnjaka 39 %.
Izvor: danica.hr
Fotografija: Canva