Čini se kako će ove godine brojke uvoza šećera bit minimalne jer prema podacima Hrvatske industrije šećera Hrvatska ove godine može proizvesti oko 85.000 tona šećera.
Na nedavno održanom sastanku, na kojem je ministrica poljoprivrede Marija Vučković razgovarala s predstavnicima Hrvatske industrije šećera, zaključeno je kako će u Hrvatskoj ove godine 350 proizvođača proizvesti oko 600.000 tona šećerne repe, iz koje se može proizvesti otprilike 85.000 tona šećera. Ta je brojka gotovo dovoljna za domaće potrebe što znači da neće biti potrebe za uvozom veće količine šećera iz inozemstva.
Ovim je sastankom ujedno obilježen i početak 77. kampanje prerade šećerne repe u pogonu Hrvatske industrije šećera.
Ministrica je naglasila kako su sudionici sastanka pozdravili novi višegodišnji program potpore za proizvođače šećerne repe koji je netom pušten u savjetovanje s javnošću, a odgovarajući na pitanje novinara ima li u planu, poput Vlade koja razgovara s trgovcima o snižavanju cijena, i ona sjesti s proizvođačima i razgovarati s njima na istu temu, kazala je kako su cijene u nadležnosti ministarstva gospodarstva.
„Cilj ovoga Programa potpore je zadržati interes proizvođača za proizvodnju šećerne repe i smanjiti negativni trend u sektoru šećera u Republici Hrvatskoj s krajnjim ciljem povećanja ukupnih proizvodnih površina pod šećernom repom, kako bi se uzgoj šećerne repe zadržao na poljoprivrednim površinama i osigurao rad postojećih preradbenih kapaciteta“ rekla je ministrica Vučković, a stoji u priopćenju na stranicama Ministarstva poljiprivrede.
Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera, Željko Zadro, rekao je kako na oko 450 hektara praktički nema prinosa jer su njive potpuno stradale zbog nepovoljnih vremenskih prilika te da su digestije oko 16 % i da bi se na tom iznosu trebale i zadržati, prenosi poslovni.hr.
Također je izvijestio kako je prerada u županjskoj šećerani počela prošli tjedan te da će potrajati do kraja godine. Proizvođačima će šećerana platiti 43 eura po toni repe.
Prema gore navedenim podacima čini se kako nema straha od nestašice domaćeg šećera, barem za sada.
Izvor: poslovni.hr