Autorica više romana i jedne slikovnice za djecu, Jelena Kastaneti, koja trenutno boravi u Africi gdje volontira i prikuplja sredstva za gradnju knjižice, na svojim društvenim mrežama podijelila je priču o tomu kako je David dobio svoju prvu tortu.
Krajem prošlog mjeseca hrvatska spisateljica Jelena Kastaneti otputovala je u Afriku, gdje volontira u školi, podučavajući djecu engleskom jeziku. Istovremeno piše novu knjigu „Snovi iz Afrike“ koju možete kupiti u pretprodaji i na taj način pomoći izgradnji knjižnice. Naime, Jelena je pokrenula i akciju prikupljanja novca za izgradnju knjižnice kako bi djeci knjige, a samim time i edukacija bili što dostupniji.
Jelenin boravak u Africi njezini pratitelji mogu pratiti na društvenim mrežama gdje dijeli sve emocije te vrlo dirljive i emotivne priče. Jedna od takvih je priča o dječaku Davidu, kojem je Jelena odlučila pripremiti rođendansku tortu. Bila je to njegova prva rođendanska torta u životu, a iako nije bilo lako s ograničenim sastojcima i nedovoljnom opremom te čestim nestankom struje i vode pripremiti tortu, Jelena je otkrila da je ova torta, pripremljena s malo sastojaka, ali s puno ljubavi, bila upravo – savršena. Njezinu priču u nastavku donosimo u cijelosti:
„Recept za savršenu tortu:
Prvo se pobrini da tog dana, uz razne potrepštine koje ti ionako nedostaju, nema niti struje niti vode. Nabavi kekse, čokoladu i šlag. Pronađi svjećice. Čovjeku koji ne razumije engleski rukama i nogama objašnjavaj da ti trebaju banane s farme, ali da nitko ne smije vidjeti da ih je donio. Ženi koja ne razumije engleski rukama i nogama objašnjavaj da ti trebaju šibice, ali da nitko ne smije znati.
(Ne želiš da netko zbroji 2 i 2.)
Iz kuhinje, bez da itko vidi, uzmi jedan tanjur, jednu šalicu i jednu vilicu. Mogla si i bolje od toga, da, ali u tih nekoliko sekundi što David nije bio u blizini, ulov pribora ni nije toliko loš.
Zatvori se u sobu. Razmrvi kekse u šalici. Sjeti se da trebaš nešto staviti u njih. Vrati se u kuhinju u kojoj je David trenutno. Uzmi vilicu i zagrabi margarina koliko misliš da je potrebno. Nadaj se da te ne doživljava kao čudakinju koja jede samo margarin na – vilicu (mogla si žlicu uzeti, nema veze, dobro je).
Vrati se u sobu. Napravi podlogu za ovaj pokušaj torte. Namaži je čokoladom. Dodaj sloj banana. Zaključi da tvoja torta nema visinu. Dodaj još jedan sloj čokolade i još jedan sloj banane i još jedan sloj čokolade i još jedan sloj banane.
Sad je malo bolje. Vlažnim maramicama obriši šalicu i svoje dvije vilice jer vode nemaš. Grickalicom za nokte (ne možeš ponovno u kuhinju da potražiš nož ili škare, čudna si i ovako) otvori tetrapak šlaga. Muti ga u šalici dok ne osjetiš da ti je ruka gotovo otpala. Čisto da znaš, neće biti gust. Reci sebi da je to u redu jer ovo ionako ne izgleda kao torta. Prelij pokušaj šlaga preko pokušaja torte.
Odnesi to, što god da je, Davidu i čekaj…
On će ti milijun puta reći – hvala. Reći će da nikad prije nije za rođendan imao tortu.
I reći će ti da je savršena.
I znat ćeš tada da je recept za savršenu tortu taj da je nekome, u kakvim god uvjetima jeste, samo – napraviš.“
Ukoliko želite podržati Jeleninu akciju, sve detalje potražite na njezinoj stranici ili njezinom Facebooku i Instagramu.
Fotografije: Jelena Kastaneti