The Academy of Chocolate Awards dodijelila je srebrna i zlatna priznanja Taman Artisan pralinama.
Hrvatske praline Taman Artisan Chocolate ove su godine osvojile četiri nove nagrade The Academy of Chocolate Awards u Londonu. Srebrna priznanja dobile su praline s džemom od smokava i ganacheom s infuzijom začinskih trava i praline s ganacheom od kokosa s karamel sirupom od limunske trave i limuna. Brončana priznanja pripala su pralinama od amaretto ganachea i pralinama od karamela s mješavinom začina.
Vrhunska kvaliteta hrvatskog proizvođača: male serije svježih proizvoda od najboljih namirnica
Ovo je već četvrti put zaredom kako Taman Artisan Chocolate dobivaju ova prestižna priznanja za vrhunsku kvalitetu proizvoda od čokolade. I sam vlasnik tvrtke Malo i slatko d.o.o. koja proizvodi nagrađene čokolade, Stiv Kahlina, iznimno je ponosan na nagrade: „Svi koji su dio čokoladne industrije znaju koliko se ona brzo razvija posljednjih godina, time nam ova uzastopna priznanja znače još više, jer time dokazujemo ponajprije sebi da smo u stanju pratiti te promjene, držati ritam s ponajboljima, da su naši temelji razumijevanja, tehnike rada te kreativnost i više nego dobri. I to nas čini posebno ponosnim, jer ipak se radi o svojevrsnoj potvrdi struke u sve brojnijoj svjetskoj konkurenciji.“
Kaže i kako ih nisu iznenadila nova priznanja i da su ih zapravo očekivali: „U ovaj posao smo ušli vođeni idejom vrhunske kvalitete, to je ono što nas prvenstveno motivira. Konstantno kreiramo nove proizvode te unaprjeđujemo postojeće kako bi ih učinili što boljima, a takav pristup mora rezultirati dobrim kritikama. Uostalom, zato od početka i inzistiramo na zahtjevnijem, artizanskom principu proizvodnje, a što se odnosi na male serije svježih proizvoda od isključivo najboljih namirnica sa slobodom u odabiru tehnika izrade, jer nam upravo takav pristup omogućava da se istaknemo od prosječnih i industrijskih proizvoda.“
Autorske recepture inspirirane tradicijom i naslijeđem
Kahlina je istaknuo kako su sve to njihove autorske recepture, inspirirane njihovim nasljeđem, ali i dijelom nešto recentnijih iskustava pa je tako pralina s kokosom, svojevrsna introspekcija i reinterpretacija njihove postojeće mliječne čokolade s kokosom, limunom i limunskom travom, a koja je bila njihov prvi nagrađeni proizvod iz 2017. godine. Sastoji se od jako tekućeg karamel sirupa kuhanog s limunovim sokom uz dodatak ulja limunske trave i malo mliječne čokolade te ganachea od bijele čokolade s kokosovim mlijekom u koji su dodali i komadiće kokosa. Ostale su praline proizašle iz propitkivanja njihovih dalmatinskih tradicija pa je tako Pralina sa smokvom inspirirana tradicionalnim viškim hibom, što Kahlina naglašava da je „sama srž arhetipskih ukusa i aroma Dalmacije“ – sastoji se od pekmeza od suhih smokava te ganachea od bijele čokolade u koji su infuzirane mediternaske trave i začini (komorač, ružmarin i lovor).
Pralina s Amarettom je naočigled jednostavna, no aromatična kombinacija vodenog ganachea od mliječne čokolade visokog udjela kakaovca u kombinaciji s likerom od badema, također inspirirana tradicijom Mediterana i aromom gorkih badema. Kahlina naglašava da je „karamela u posljednjoj pralini naša verzija tzv. butter-karamele s visokim udjelom mliječne masnoće koja joj daje mekanu i glatku teksturu za razliku od inače ‘ljepljivih’ i gumastih karamela. Dodatno, karamela je napravljena od demerara šećera, koju treba pažljivo kuhati s obzirom na udio melase koji vrlo lako može zagorjeti, no koja daje znatno bogatiji i ugodniji medeni okus za razliku od običnog šećera, a što savršeno odgovara u kombinaciji s aromatičnim začinima tipičnima za medenjake i paprenjake (anis, đumbir, cimet, klinčić, papar…).“
Academy of Chocolate – važnost kvalitetnih čokoladnih proizvoda
Ovo prestižno natjecanje organizira Udruga Academy of Chocolate koja je osnovana 2005., s ciljem podizanja svijesti o razlici fine čokolade i masovnih čokoladnih konditorskih proizvoda, a ove godine su iznimno zadovoljni prijavom sve većeg broja novih sudionika iz cijeloga svijeta što svjedoči sve većem uvažavanju finih i kvalitetnih čokoladnih proizvoda diljem svijeta.
Do sada dodijeljene nagrade prosuđene su prije donesenih mjera u borbi s COVID-19 u Velikoj Britaniji, a ocjenjivanje u drugim kategorijama odgođeno je do daljnjega.
Fotografije: Malo i slatko d.o.o.