Među proizvodima koji će se izvoziti u Kinu nalazi se i hrvatski maslac, kondenzirano mlijeko, mlijeko u prahu, vrhnje i drugi proizvodi koji se koriste i u pripremi slastica.
Zahvaljujući uspješnim pregovorima između hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i Glavne carinske uprave Narodne Republike Kine koji su završili usuglašavanjem zajedničkog Protokola o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu, potpisanog u Vladi RH 10. travnja 2019., otvorila se mogućnost da hrvatsko mlijeko i mliječni proizvodi, nakon usuglašavanja veterinarskog certifikata, imaju pristup kineskom tržištu bez ikakvih prepreka.
Proizvodi koji će se izvoziti u Kinu su: pasterizirano mlijeko, sterilizirano mlijeko, modificirano mlijeko, fermentirano mlijeko, sir i topljeni sir, vrhnje, maslac, dehidrirana mliječna mast, evaporirano mlijeko, zaslađeno kondenzirano mlijeko i formulirano kondenzirano mlijeko, mlijeko u prahu, sirutka u prahu i proteini sirutke u prahu, goveđi kolostrum u prahu, kazein, mliječni mineral, mliječna formulu za dojenčad, i itd.
Tomislav Tolušić, podpredsjenik Vlade i Ministar poljoprivrede u svojoj je izjavi istaknuo kako je ovo veliki uspjeh, napomenuvši pritom da je „otvaranje novih tržišta koja su izvan EU prilika je za povećanje dodane vrijednosti mliječnih proizvoda te stabiliziranje i razvoj cijelog mliječnog sektora u Hrvatskoj.“
Za uspješno ispunjenje svih zahtjeva za plasiranje hrvatskog mlijeka i mliječnih proizvoda bilo je potrebno proći dugotrajni postupak koji je počeo još 2013. godine. Brojnim je testovima dokazano da 96 posto sirovog hrvatskog mlijeka spada u I klasu.
Fotografija: Pixabay