I ljeto je svoju raskošnu tortu dobilo i to zahvaljujući Nataliji Milodanović s bloga Mystic cakes koja je s nama podijelila ovaj recept.
Sastojci
Voćni pire
- 300 g šumskog voća (smrznutog)
- 70 g šećera
- 2 žlicee limunovog soka
- 7 g želatine (2 i po žličice)
- 3 žlice hladne vode
Čokoladni ganache
- 100 ml slatkog vrhnja
- 150 g čokolade za kuhanje
- 3 g želatine (1 žličica)
- 1 žlica hladne vode
Mascarpone krema
- 500 g mascarpone sira
- 3 žlice šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- 400 ml slatkog vrhnja
Podloga i oko torte
- 23 – 25 piškota (210 g ili malo više)
Priprema
Voćni pire
Smrznuto šumsko voće stavite u lonac, dodajte šećer i limunov sok i zagrijavajte na srednjoj vatri uz miješanje dok se ne otopi. Neka proključa pa kuhajte još oko 5 minuta. Neka se malo prohladi pa propasirajte kroz cjedilo da odstranite sitne koštice od voća, kako biste dobili lijepi i glatki voćni pire.
Želatinu izmiješajte s hladnom vodom, ostavite da nabubri 5 – 10 minuta pa otopite na najmanjoj vatri. Ulijte otopljenu želatinu u mlaki voćni pire i dobro izmiješajte. Ostavite na sobnoj temperaturi do upotrebe.
Čokoladni ganache
Slatko vrhnje zagrijte skoro do vrenja pa ubacite čokoladu izlomljenu na kockice. Neka odstoji tako minutu pa pjenjačom dobro izmiješajte dok se sva čokolada ne otopi. Preostalu želatinu tj. 3 g (u jednoj vrećici ima 10 g) izmiješajte sa žlicom hladne vode, ostavite da nabubri pa otopite i ulijte u čokoladni ganache. Dobro izmiješajte i ostavite da se malo prohladi na sobnoj temperaturi.
Mascarpone krema
Ubacite mascarpone u plastičnu posudu, dodajte šećer u prahu i aromu vanilije i sve zajedno izmiksajte da bude kremasto. U posebnoj posudi umutite slatko vrhnje u šlag. Pazite da ne bude prečvrsto! U posudu s mascarponeom postepeno dodajte žlicu po žlicu šlaga i miješajte ručno, laganim pokretima. Kada ste sve sjedinili, podijelite ovu mascarpone kremu na dva jednaka dijela.
U prvi dio dodajte mlaki čokoladni ganache i vrlo lagano izmiješajte žlicom.
U drugi dio dodajte prohlađeni voćni pire i također lagano izmiješajte žlicom da se lijepo sjedini.
Slaganje torte
Na odgovarajući tanjur ili pladanj stavite okrugli obruč od kalupa za torte promjera 20 cm. Ja koristim samopodesivi obruč koji je najpraktičniji jer ga možete raširiti koliko god vam je potrebno.
Najprije poredajte piškote uz sam rub kalupa, a potom i na dno. Gdje je potrebno, presijecite piškote tako da popunite što više dna kako ne bi bilo praznog prostora. Piškote možete kratko provući kroz mlijeko pazeći da se ne natope previše! Ja sam samo jednu stranu, i to unutrašnju, kako se šećer s vanjske strane piškota ne bi rastopio i da bi torta ljepše izgledala.
Napomena: Ako želite, možete nožem odrezati krajeve piškota s jedne strane da bi vam stabilnije stajale, kao što sam ja napravila. Meni se također učinilo da će tako ljepše izgledati. Međutim, koliko vam ovo preporučujem, toliko vam i ne bih savjetovala da to radite, jer na taj način gubite na visini torte i postoji rizik da vam možda neće stati ukupna količina kreme unutra. Ja sam zbog rezanja krajeva piškota imala oko 2-3 žlice viška obje kreme, što mi naravno nije predstavljalo nikakav problem jer sam ih odmah slasno pojela. Rezime: Odlučite sami kako vam je draže, hoćete li odrezati krajeve piškota ili ne.
Dakle, kada ste složili piškote uz rub kalupa i na dno, prvo ulijte čokoladnu kremu i špatulom poravnajte. Ako vam se u ovom stadiju krema učini mekanom, samo stavite tortu u zamrzivač na 10 – 15 minuta prije stavljanja ružičaste kreme, kako vam se ne bi pomiješali slojevi. Moja čokoladna krema je u startu bila dovoljno čvrsta pa nije bilo potrebe za zamrzivačem. Ovo će vam prvenstveno ovisiti o tomu koliko čvrsto ste umutili slatko vrhnje i jeste li pričekali da vam se čokoladni ganache prohladi prije dodavanja u kremu.
Na čokoladnu kremu ulijte kremu od šumskog voća i lijepo poravnajte. Tortu dobro ohladite u hladnjaku preko noći, a potom dekorirajte po želji. Ja sam posula čokoladne strugotine, ali jedva čekam da ponovim tortu u sezoni i ukrasim je svježim šumskim voćem.
Fotografije: Mystic cakes