Ana Raguž s bloga Tirkizna ovaj nas je put odlučila iznenaditi receptom koji bi volio i sam Popaj – onim za kolač od špinata, skute i borovnica.
Sastojci
Biskvit
- 2 listića želatine
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 120 ml ulja
- 200 g baby špinata
- 250 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
Krema od skute i borovnica
- 2 listića želatine
- 250 g borovnica
- 600 g skute (sobne temperature)
- 200 g mascarpone sira (sobne temperature)
- 100 g šećera u prahu
Preljev
- 2 prozirna preljeva za torte (za 500 ml tekućine)
- 500 ml vode
- 2 žlice vode
- 250 g borovnica
Priprema
Biskvit
Miksajte jaja sa šećerom dok ne postanu bijela i kremasta. U tankom mlazu dodajte ulje uz neprestano miksanje. Dodajte usitnjeni špinat i sve lijepo sjedinite. Na kraju dodajte brašno sa praškom za pecivo. Sve povežite u homogenu smjesu.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C.
Manji lim za pečenje (cca 25 x 35 cm) obložite papirom za pečenje. Ulijte smjesu za biskvit. Poravnajte. Pecite biskvit 20 – 25 minuta na 180°C. Ohladite.
Krema
U srednju zdjelu ulijte hladnu vodu i potopite listić po listić želatine.
Izblendajte borovnice. Stavite ih u manji lončić na vatru skoro do vrenja, maknite s vatre i umiješajte ocijeđenu želatinu. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Skutu i mascarpone sobne temperature izmiksajte najmanjom brzinom da budu kremasti, dodajte šećer u prahu i sve sjedinite. Dodajte borovnice i sve nježno špatulom spojite u homogenu kremu.
Pripremljenu kremu premažite preko ohlađenog biskivita od špinata. Zagladite i ostavite u hladnjaku na minimalno 4 sata.
Preljev
U jednom lončiću pomiješajte preljeve za tortu sa šećerom, dodajte malo po malo vode uz neprestano miješanje kako vam se ne bi napravile grudvice. Zagrijavajte uz miješanje do vrenja. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi (dok se ne počne stvrdnjavati).
Izvadite kolač iz hladnjaka, na vrh ravnomjerno rasporedite borovnice i prelijte pripremljenim preljevom za torte. Prelijevajte od sredine prema krajevima. Kolač ostavite u hladnjaku na minimalno 2 sata da se dodatno stisne.
Fotografija: Tirkizna