Vitamini su nam u ovim hladnijim danima posebno potrebni, a danas svoj organizam jačamo ovom divnom tortom čiji je recept s nama podijelila Kristina Štriga.
Sastojci
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 150 g brašna
- 100 g mljevenih badema
- 1 žličica praška za pecivo
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- korica 2 limuna
- 60 ml maslinovog ulja
- sok 1 limuna
- sok 1 naranče
- 250 g ricotta sira
I još
- citrusi po izboru za dekoraciju (naranča, crvena naranča, klementina, limun, grejp)
Priprema
Odvojite jaja. Miksajte bjelanjke sa soli dok se ne napravi čvrsti snijeg. Ostavite sa strane.
U posudi sjedinite brašno, mljevene bademe i prašak za pecivo.
U drugoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i koricom limuna. Postepeno dodajte ulje i sok citrusa. Zatim dodajte ricotta sir i promiješajte.
Dodajte suhe sastojke te ih lagano umiksajte. Na kraju špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Citruse narežite na kolute. Kalup za torte promjera 28 cm obložite papirom za pečenje te na njega poredajte kolutove citrusa. Izlijte smjesu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe suha. Ostavite da se ohladi te poslužite.
Fotografije: Kristina Štriga