Božić je za nama, no vrijeme velikih obiteljskih druženja još uvijek traje – pravo je stoga vrijeme da isprobate ovaj recept za božićni panj koji nam dolazi s bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović.
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 60 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice ulja
- 80 g mljevenih pečenih lješnjaka (oraha ili badema)
- 40 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Fil
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 150 g čokolade za kuhanje
- 200 g maslaca
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudu s bjelancima dodajte prstohvat soli i počnite mutiti mikserom. Umutite čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera u nekoliko navrata. Sav se šećer mora otopi.
Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedan po jedan žumanjak, kao i ulje i lagano sjedinite.
Na kraju dodajte pomiješane suhe sastojke: mljevene pečene lješnjake, brašno i prašak za pecivo. Pjenjačom ili špatulom lagano promiješajte pazeći da vam smjesa ne splasne.
Uzmite veliki lim od pećnice dimenzija 40 × 34 cm, obložite ga pek papirom i lijepo rasporedite smjesu za biskvit. Poravnajte i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, oko 20 minuta.
Vruć biskvit prohladite svega oko 5 minuta pa još topao zamotajte zajedno s papirom u roladu i ostavite tako da se ohladi i poprimi oblik.
Fil
Cijela jaja stavite u odgovarajući lonac pogodan za kuhanje na pari, dodajte šećer, pa pjenjačom dobro izmiješajte. Stavite ga na drugi lonac s ključalom vodom, smanjite vatru i kuhajte na pari sve vrijeme miješajući pjenjačom, dok se smjesa ne počne zgušnjavati, nekih 7 – 8 minuta. Potom dodajte čokoladu izlomljenu na kocke, miješajte dok se skroz ne otopi i kuhajte još oko 5 minuta dok fil ne dobije potrebnu gustoću.
Napomena: Budite oprezni prilikom kuhanja jaja na pari! Voda ne smije prejako ključati da temperatura na kojoj se jaja kuhaju ne bude viša od dozvoljene i ne smijete prestati miješati ni na trenutak da vam se ne bi dogodilo da se jaja zgrudvaju, jer nam nije cilj fil nalik na kajganu već svileno gladak fil bez grudvica.
Skinite lonac s pare i ostavite da se prohladi oko 15 minuta. U mlako (ne čekajte da se skroz ohladi) umiksajte komad po komad omekšalog maslaca i miješajte mikserom dok ne dobijete lijepu glatku čokoladnu kremu, ali nemojte dugo miksati da krema ne bi previše posvjetlila.
Napomena: Ako je potrebno, stavite fil na kratko u hladnjak da se malo ohladi radi lakšeg filanja.
Filanje i izrada panja
Ohlađeni biskvit odmotajte i pažljivo odvojite od papira za pečenje. Uzmite odgovarajući pladanj ili dasku na kojoj ćete složiti vaš panj.
Premažite biskvit s oko 2/3 ukupnog fila i svugdje ravnomjerno razmažite, pazeći da sloj fila na samom kraju biskvita bude nešto tanji kako vam ne bi iscurio prilikom rolanja.
Sada pažljivo zarolajte biskvit u roladu i zamotajte ga u prozirnu foliju, a krajeve zamotajte (kao bombon) i stavite rolafu u hladnjak da se malo ohladi i stegne, na nekih pola sata do sat vremena. Ja sam moju roladu hladila oko pola sata.
Izvadite roladu iz hladnjaka – sada kreće zanimljiv dio. Razrežite roladu ukoso, negdje na 2/3 ili ovisno o veličini vašeg pladnja. Prvo položite veći dio rolade na pladanj, a potom mu „priljubite“ i onaj manji dio sa strane.
Preostalim filom obložite roladu s vanjske strane, tako da najprije premažete spoj dvije rolade, a onda i cijelu roladu. Ne morate biti pretjerano precizni prilikom zaglađivanja fila jer je i onako cilj rustični izgled, pa ako ostavite „čupave“ tragove mazanja, ništa ne smeta.
Kad ste premazali cijelu roladu izvana, uzmite nož i krenite s povlačenjem linija koje bi trebale imitirati pravu koru drveta. Budite kreativni. Što nepravilnije i čupavije, to bolje.
Kad ste zadovoljni konačnim izgledom vašeg božićnog panja, stavite ga u hladnjak da se dobro ohladi i stegne, najmanje 2 – 3 sata. Prije posluživanja pospite ga s malo šećera u prahu, po želji.
Obično se božićni panj dekorira granama jelke, ali ovaj dio možete sasvim preskočiti. Takođe se prave gljive za dekoraciju, od sušenih bjelanjaka kao puslice, ali ja se nisam s tim zezala, a vi kako želite.
Savjet: Predlažem da prije degustacije komad vaše rolade odstoji malo na sobnoj temperaturi da fil popusti jer ćete tako još više uživati u punom čokoladnom ukusu.
Fotografije: Mystic cakes