Prema PAN-ovom izvješći, kontaminacija svježeg voća najopasnijim pesticidima se tijekom posljednjeg desetljeća dramatično povećala.
Posljednjeg se desetljeća, u Europi, dramatično povećala kontaminacija svježeg voća najopasnijim pesticidima. Podaci su to iz devetogodišnje studije koju je provela Pesticide Action Network (PAN), a koja je provedena na različitim voćkama. Iz istraživanja su izuzeti britanski proizvodi.
Ova je studija obuhvatila gotovo 100.000 domaćih uzoraka voća u Europi te je pokazala porast onečišćenja najopasnijim pesticidima za čak 53 % u razdoblju od devet godina. Trećina jabuka i polovica svih ispitanih kupina imale su ostatke najotrovnijih kategorija pesticida, od kojih su neki povezani s bolestima uključujući rak, bolesti srca i deformacije pri rođenju.
Ostaci na plodovima kivija porasli su s 4 % u 2011., na 32 % u 2019., a kontaminacija trešanja također se više nego udvostručila, s 22 % na 50 %, u razdoblju od 9 godina.
Što se tiče kruški, 87 % krušaka u Belgiji te 85 % krušaka u Portugalu kontaminirano je najmanje jednim otrovnim pesticidom.
Najkontaminiranije uzorkovano voće bile su kupine s čak 51 %, zatim breskve s 45 %, jagode s 38 % te trešnje i marelice s 35 %.
Gotovo trećina uzorkovanog voća bila je zaprljana opasnim tvarima u 2019., posljednjoj godini za koju su istraživačima bili dostupni podaci.
Profesorica Nicole Van Dam iz njemačkog Centra za integrativna istraživanja bioraznolikosti (iDiv) opisala je izvješće kao „šokantno“ te rekla: „Koji je smisao zdrave prehrane ako je zdravo voće i povrće poprskano toksinima?“ – prenosi theguardian.com, a na izvješće se osvrnula i glasnogovornica PAN Europe Salomé Roynel te rekla: “Potrošači su sada u užasnoj poziciji, rečeno im je da jedu svježe voće, od kojih je većina kontaminirana najotrovnijim ostacima pesticida koji su povezani s ozbiljnim zdravstvenim utjecajima. Jasno nam je da vlade nemaju namjeru zabraniti te pesticide, što god zakon kaže. Previše se boje poljoprivrednog lobija, koji ovisi o snažnim kemikalijama i pokvarenom poljoprivrednom modelu.”
Roynel je rekla i kako kemikalije koje se koriste u najotrovnijim pesticidima nemaju sigurne granice te je pozvala potrošače da ovog ljeta kupuju isključivo organsko voće, posebno ako su trudni ili doje malu djecu.
S druge strane, Anika Gatt Seretny, glasnogovornica trgovinske udruge CropLife Europe rekla je: “Prisutnost tragova tvari ne znači da hrana nije sigurna. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) provela je opsežno istraživanje na ovu temu, pokazujući da je rizik potrošača od kumulativne izloženosti hranom ispod praga i stoga nije čimbenik rizika.” – prenosi theguardian.com, a na njezinu se izjavu nadovezao i Stefan Van De Keersmaecker, glasnogovornik Europske komisije te rekao: “Efsa [Europska agencija za sigurnost hrane] svake godine objavljuje izvješće o ostacima pesticida u prehrambenim proizvodima, što je općenito poznato kao najopsežnije izvješće o ovom pitanju. Dugi niz godina izvješće je pokazalo da je 98 % prikupljenih uzoraka u skladu sa zakonodavstvom EU-a.”
I dok komisija tvrdi da je korištenje opasnih pesticida u 2019. godini palo za 12 % u odnosu na razdoblje od 2015.-2017., te predlaže daljnje smanjenje od 50 % do 2030., ova studija pokazuje da brojke kontaminacije dramatično rastu. Sveukupno je udio kontaminiranog voća i povrća prema PAN-ovoj studij, u 2019. porastao za 8,8 %.
Reforma zakona EU o pesticidima, koja bi mogla sadržavati nove ciljeve smanjenja, očekuje se 22. lipnja, nakon što je odgođena u ožujku zbog straha od sigurnosti hrane u vezi s krizom u Ukrajini.
Izvor: theguardian.com
Fotografija: Unsplash