S bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović stiže nam recept za brzi kolač s marelicama i grizom.
Sastojci
(mjera: čaša od jogurta – 180 ml)
Biskvit
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 1 čaša šećera (180 g) (ili po ukusu)
- 1 vanilin šećer
- korica pola limuna
- 1/2 čaše ulja (90 g)
- 1 čaša jogurta (180 g)
- 1 čaša pšeničnog griza (150 g)
- 1 čaša oštrog brašna (120 g)
- 1 prašak za pecivo
I još
- 450 g marelica (ili voća po želji)
- 2-3 žlice kristal šećera
- šećer u prahu
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli i krenite mutiti mikserom. Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst snijeg. Potrebno je da se sav šećer otopi.
Napomena: Količinu šećera slobodno prilagodite ukusu.
Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance, a potom i koricu limuna. Odložite mikser.
Ulijte ulje i jogurt, dodajte griz, brašno i prašak za pecivo pa pjenjačom sve lagano izmiješajte i sjedinite u glatku smjesu, ali pazite da vam smjesa ne splasne.
Smjesu ulijte u lim za pečenje obložen papirom za pečenje dimenzija 32 × 22 cm i poravnajte špatulom.
Marelice operite, razrežite na pola pa izvadite koštice i isjeckajte ih na manje komade. Poslažite ih na smjesu za biskvit s korom okrenutom na dolje. Odozgo pospite marelice šećerom.
Kolač pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko 30 – 35 minuta, dok ne porumeni. Ohladite ga na sobnoj temperaturi, izrežite na kocke i pospite šećerom u prahu.
Fotografije: Mystic cakes