Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art s nama su ovaj put podijelili recept za zebra kolač od sira koji će oduševiti ljubitelje kremastih slastica.
Sastojci
(obruč za tortu ᴓ 24 – 26 cm)
Kora od prhkog tijesta
- 150 g glatkog brašna
- 100 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 žumanjak (M)
- prstohvat soli
Krema od sira
- 2 jaja (M)
- 150 ml mlijeka
- 200 g kiselog vrhnja
- 1 kg kremastog sira
- 200 g šećera
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- unutrašnjost jedne mahune od vanilije
- 200 g creme fraiche
- 30 g kakao praha
Priprema
Kora od prhkog tijesta
Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto. Umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti ca. 60 minuta u hladnjaku da miruje.
Na dno obruča za pečenje staviti papir za pečenje. Pećnicu zagrijati na 175°C. Tijesto razvaljati ᴓ 24 ili 26 cm (ovisno o veličini obruča), položiti u obruč i izbosti ga više puta vilicom. Peći ca. 20 minuta. Izvaditi iz pećnice i ostaviti u obruču da se potpuno ohladi.
Krema od sira
U jednoj dubljoj posudi pjenjačom sjediniti sve sastojke, osim kakaa, u glatku masu. Kremu od sira podijeliti na dva jednaka dijela i u jedan dio umiješati kakao prah.
Neizmjenično od obje kreme 2-3 žlice izliti na sredinu kore: prvo svjetlu kremu, na svjetlu tamnu kremu, na tamnu kremu opet svjetlu itd.. Tako ponavljati dok ne potrošite svu kremu. Pri tomu nastaju svijetli i tamni slojevi od kojih dobijemo zebra mustru. Kremu nikako pri tom postupku ne miješati, ona se sama razlijeva!
Kolač peći na 180°C oko 60 minuta. Ako kolač prije nego je pečen počne na površini tamniti, prekrijte ga papirom za pečenje. Nakon 60 minuta isključiti pećnicu i kod malo otvorenih vrata ostaviti da se kolač u njoj potpuno ohladi. Ostaviti ga još nekoliko sati izvan pećnice da se i dalje hladi i potpuno stisne.
Napomena
Punjenje od kolača sadrži skoro 1,8 kg kreme i za to je potrebno dugo vremena da se potpuno ohladi i stisne, tako da ga je najbolje praviti dan prije nego ga servirate i preko noći ostaviti u hladnjaku.
Fotografija: Feeding Art