Nedavno smo vam donijeli recept za panna cottu od borovnica, a danas imamo još jedan recept za panna cottu koji uključuje borovnice, ali ovaj put i bijelu čokoladu – stiže nam sa stranice Nešto slatko by Katarina autorice Katarine Paoletić.
Sastojci
Džem od borovnica
- 250 g borovnica
- sok jednog limuna
- 4 vanilin šećer
Panna cotta
- 6 listića želatine
- 500 ml vrhnja za šlag (mliječnog)
- 400 ml punomasnog mlijeka
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- 160 g bijele čokolade
Priprema
Džem od borovnica
Sve navedene sastojke stavite u zdjelu te kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok ne dobijete gustu teksturu nalik džemu.
Ohladite.
Panna cotta
Prije svega želatinu napravite po uputama na vrećici i ostavite po strani da nabubri.
Vrhnje za šlag, mlijeko, vanilin šećer i prstohvat soli stavite na vatru i zagrijte do vrenja (ne smije provrijeti) pa maknite s vatre i dodajte čokoladu koju ste usitnili. Miješajte da se čokolada u potpunosti otopi. Panna cotti dodajte nabubrenu želatinu (dobro ju ocijedite od vode) i miješajte da se otopi. Dobivenu tekućinu ulijte u silikonske kalupe (do polovice) i ohladite u hladnjaku dok se panna cotta ne učvrsti.
Slaganje
Na panna cottu stavite džem od borovnica (na sredinu pomoću male žličice), pa na nju polako i pažljivo do vrha lijevajte ostatak panna cotte.
Desert ponovno stavite u hladnjak dok se potpuno ne učvrsti, a nakon toga ga još stavite u zamrzivač na 2 sata kako biste ga lako izvadili iz silikonskog kalupa. Zamrznuti desert izvadite iz kalupa, ostavite u hladnjaku dok ne poprimi strukturu panna cotte (1 sat cca) te nakon toga uživajte u ovom savršenom okusu.
Napomena
Cijeli ovaj desert možete napraviti i u čašicama, tako ćete izbjeći proceduru oko zamrzivača.
Fotografije: Nešto slatko by Katarina