Darujući jestive darove, dajete svojim najmilijima i svoj trud i vrijeme.
Božićna je ludnica na vrhuncu i svi oni koji još nisu pronašli idealan dar za svoje najmilije sada su na sto muka. Međutim, umjesto obilaženja velikog broja dućana i kupovanja nečega što vašim najmilijima vjerojatno nikada neće trebati, mi vam donosimo ideje za jestive darove – one koji će njihove domove ispuniti mirisima Božića i ovaj im blagdan učiniti nezaboravnim upravo zahvaljujući okusima koje im je donio vaš dar.
Staklenka keksi
Šibenska blogerica Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina sa svojim je pratiteljima na Instagramu ove godine podijelila ideju za pripremu staklenke sa sastojcima za kekse. Na taj način, svojim najmilijima dajete i iskustvo pripreme keksića s kojom neće imati problema jer uz staklenku dobivaju i recept za keksiće.
„Princip je jako jednostavan. Svi suhi sastojci za čokoladne kekiće se nalaze u staklenci. Da bi ispekli keksiće trebate smiksati maslac i jaja te im dodati sadržaj staklenke. I naravno, tijesto oblikovati u kuglice i ispeći.
Ja sam za ovaj Božić pripremila čokoladne keksiće koje svi obožavaju. Kako planiram raditi više različitih staklenki, ovo mi je bio najbolji izbor. Osim toga, ovi keksići sadrže smeđe i bijele sastojke pa sam znala da će i staklenka biti ispunjenja kontrastnim bojama i time biti još ljepša. Vi možete slagati svoje kombinacije i raditi različite varijante staklenki. U tom slučaju pazite da ispunjavate jedan sloj tamne, jedan svijetle boje.
Svaku staklenku možete ukrasiti po želji i ovdje zaista mašta nema granica. Ja sam više za minimalizam pa sam se time i vodila. Moja staklenka ima konopčić na kojem visi isprintana uputa, konopčić sa malim zvoncima i malo zelenila.“ – kaže Nina čiju uputu u PDF-u možete pronaći na njezinom blogu.
A evo i samog postupka pripreme ovog dara:
Sastojci
- 220 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 10 g vanilin šećera
- 1 žličica sode bikarbone
- 180 g čokoladnih kapljica
- staklenka zapremnine 650 ml
- ukrasni konop za vezivanje
- papir za uputa
- lijevak za dodavanje sastojaka ili slastičarska vrećica
- dodaci za dekoriranje po želji
Priprema
Staklenku operite i osušite. Sve sastojke odvojite u zasebne posude osim vanilin šećera i sode bikarbone.
Sodu dodajte brašnu pa promiješajte, a vanilin šećer bijelom kristal šećeru.
Postavite lijevak ili slastičarsku vrećicu kojoj ste otkidati dno na otvor od staklenke.
Prvo uspite pola količine brašna. Zatim pola količine smeđeg šećera.
Uspite preostalo brašno. Sada uspite preostali smeđi šećer.
Na redu je bijeli šećer pomiješan s vanilin šećerom. I na kraju vam ostaju čokoladne kapljice.
Staklenka vam treba biti napunjena do vrha, ako nije slobodno nadodajte još malo čokoladnih kapljica.
Zatvorite staklenku.
Isprintajte uputstva, izrežite ih po napravljenoj šabloni (obrubu). Probite malu rupicu u gornjem lijevom kutu. Kroz rupicu provucite ukrasni konopčić. Konopčić zavežite oko staklenke.
Ostatak dekorirajte po vlastitoj želji.
Staklenku držite na suhom i hladnom mjestu i potrošite unutar 6 mjeseci.
Napomena
Možete koristiti i manje staklenke, tada prepolovite dozu i promijenite uputa.
Umjesto čokoladnih kapljica možete nasjeckati čokoladu za kuhanje.
Možete kombinirati smeđe i bijele čokoladne kapljice, tamnu, bijelu ili mliječnu čokoladu.
Možete smanjiti količinu smeđeg šećera i nadodati malo muscovado tamnog šećera te dobiti tri nijanse šećera u staklenci.
Domaće čokolade
S bloga Sweety and Spicy stiže drugi prijedlog za najslađi božićni dar – riječ je o domaćim čokoladama. Na ovaj način svojim najmilijima dajete okuse svoje omiljene čokolade kako bi i njima zasladila Božić. Željka i Matija su nam otkrili i tajnu pripreme ovog dara.
Priprema
Otopite čokoladu koju volite na pari.
Prohladite otopljenu čokoladu minutu miješajući je špatulom po ravnoj površini.
Izlijte čokoladu u kalupe ili ako ih nemate možete se poslužiti starim tetrapacima od mlijeka koje prerežite uzdužno na dva dijela.
Prije nego li stavite na hlađenje dodajte dodatke po želji kako biste personalizirali vašu čokoladu i kako bi vaš dar za Božić bio originalan.
Neke od ideja koje smo mi koristili su: tamna čokolada 70% kakaa s krupnom soli i kokosom, mliječna čokolada s orašastim plodovima, lješnjak i bademi, bijela čokolada s prženim lješnjacima i blanširanim bademima i nama najdraža kombinacija prava božićna bijela čokolada s cimetom u kombinaciji s tamnom čokoladom i koricom naranče. Za ljubitelje ljutog preporučujemo i kombinaciju tamne čokolade i chilija.
Ušećereni bademi
Naša Kate je pak za nadolazeći Božić pripremila slatke male pakete ispunjenje ušećerenim bademima pripremljenim po receptu koji se već dugo nalazi na našem portalu.
Bademe je potrebno pripremiti i ohladiti, a zatim napuniti vrećice i zavezati ih ukrasnom trakom po izboru.
Čokoladna salamica
Nedavno smo na našem portalu donijeli i recept sestre Inge i Lily Bašić koje su svoju čokoladnu salamicu predložile kao idealan dar za Božić.
Fotografije: Bake me ba Nina, Sweety and Spicy, Kate Bošković i Feeding Art