Anamarija Habuš s bloga Mrvice sa stola odlučila je mirise i okuse medenjaka donijeti u ovoj predivnoj medenoj torti s čak 13 kora.
Sastojci
Kore
- 180 g maslaca
- 3 žlice meda
- 200 g šećera
- 1 žličice sode bikarbone
- ½ žličice začina za medenjake
- 3 jaja
- 700 – 800 g brašna
Krema
- 1 litra mlijeka
- 9 žlica brašna (vrhom pune)
- 250 g maslaca
- 350 g šećera
- 1 vanilin šećer
- ekstrakt vanilije
- rum
Priprema
Kore
U posudi otopite maslac, med i šećer. Mikserom umutite, pa dodajte sodu i začin za medenjake, te promiješajte. U drugoj posudi mikserom umutite jaja, ulijte u medenu smjesu istovremeno muteći mikserom pa dodajte brašno i sjedinite u jednu smjesu. Mekano tijesto podijelite na 13 jednakih kuglica tako da svaka teži otprilike 110 grama.
Trik koji možete koristiti za tanke i jednake kore je da kuglicu razvaljate na silikonskoj podlozi pa kalupom utisnite krug i višak odstranite. Od viška tijesta možete izraditi ukrasne medenjake ili ukrase za tortu.
U prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva kore pecite dvije do tri minute pazeći da ne izgore.
Krema
Od 1 litre mlijeka oduzmite otprilike 2 dl i u njemu dobro razmutite brašno tako da nema grudica. Kada je mlijeko vruće uspite razmućeno brašno i kuhajte na umjerenoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Miješajte za vrijeme kuhanja kako se krema ne bi primila za dno posude i kako ne bi poprimila neugodan miris. Maslac izradite sa šećerom, vanilin šećerom, nekoliko kapi ruma i ekstrakta vanilije te umiješajte u hladnu kremu. Dobro izradite mikserom.
Tortu slažite po principu kora-krema-kora-krema…zadnju koru premažite ostatkom kreme, pospite mljevenim orasima, ukrasite po želji!
Prije posluživanja tortu ostavite da odstoji minimalno 24 sata.
Fotografija: Mrvice sa stola