Nastavljamo s receptima u kojima glavnu ulogu imaju jagode – danas pripremamo cheesecake po receptu Nataše Pralice s bloga Natašine slastie/Kolači.biz.
Sastojci
(za kalup promjera 22 cm)
Podloga
- 150 g mljevenog keksa
- 110 g istopljenog margarina ili maslaca
Nadjev
- 300 g krem sira
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- ¼ korice naribanog limuna
- 20 g brašna
- 170 g kiselog vrhnja masnijeg
Preljev
- 50 ml vode (za gustin)
- 1,5 žlica gustina
- 200 g jagoda
- 200 ml vode
- 3 žlice šećera
I još
- jagode za ukrašavanje
Priprema
Podloga
U zdjeli pomiješajte mljeveni keks i istopljeni margarin ili maslac.
Smjesu istresite na masni papir u kalup promjera 22 cm te ju rasporedite i lagano pritisnite.
Nadjev
U zdjelu dodajte krem sir, šećer, vanilin šećer, jaja, naribanu koricu limuna i kiselo vrhnje.
Sastojke sjedinite mikserom.
Izlijte ih i rasporedite preko podloge.
Sve zajedno stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
Preljev
Gustin pomiješajte s 50 ml vode, najbolje pjenjačom.
U lonac dodajte oprane i narezane jagode, šećer i 200 ml vode. Sastojke kuhajte dok jagode ne omekšaju.
Sklonite sa strane i usitnite štapnim mikserom.
Dodajte pripremljeni gustin. Sve zajedno vratite kuhati.
Vrući preljev odmah prelijte preko nadjeva.
Tortu ostavite da se ohladi, zatim ju stavite u hladnjak.
Po želji tortu možete ukrasiti svježim jagodama.
Fotografije: Natašine slastice/Kolači.biz