U priči o bakarskoj torti nedostajala je samo jedna sitnica – recept za ovu tortu koji danas, zahvaljujući Turističkoj zajednici Grada Bakra, dijelimo s vama.
Budući da je naš nedavni tekst o fascinantnoj povijesti bakarske torte izazvao dosta pažnje i vaših povratnih reakcija, donosimo vam njegov nastavak, i to u vrlo praktičnom obliku. Naime, došli smo do originalnog recepta za ovu čuvenu bakarsku poslasticu. Srećom, ono što su nekoć bile luksuzne namirnice, danas nije teško nabavljivo, tako da s tim dijelom pripreme nećete imati problema.
Problematično ne bi trebalo biti ni samo spravljanje torte. Ako slučajno i bude, uvijek možete skoknuti do Bakra „škicnuti“ kako to rade lokalni majstori. Ako vam pak uspije „iz prve“, svejedno svratite – neka Bakrani znaju da se krug čuvara njihove legendarne slastice polako, ali sigurno širi. Uživajte!
Bakarska torta
Sastojci
Biskvit
- 3 žumanjka
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 1 šalica ulja (šalica za crnu kavu)
- 100 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- malo ruma
- 1 prašak za pecivo
Nadjev
- 750 ml mlijeka
- 5-6 žlica brašna
- 200 g mljevenih oraha
- 250 g maslaca
- 250 g šećera
Priprema
Biskvit
Ovu smjesu podijeliti na dva dijela; jedna s čokoladom, a jedna bez nje.
Nadjev
Mlijeko i brašno kuhati i ohladiti. Dodati mljevene orahe prethodno prelivene vrelim mlijekom te posebno promiješani maslac sa šećerom.
Svaki biskvit prerezati na pola te naizmjenično „filati“ bijeli i crni biskvit.
Fotografije: Turistička zajednica Grada Bakra