Na ovogodišnjem blagdanskom stolu mogli bi se naći i ovi sjajni keksići kao stvoreni za ljubitelje Baileysa – njihov recept s nama je podijelila Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Tijesto
- 125 g maslaca sobne temperature
- 80 g šećera u prahu
- 2 jaja
- 340 g brašna
- 30 g kakao praha
Ganache
- 150 g tamne čokolade
- 80 ml slatkog vrhnja
- 3 žlice Baileysa
Glazura
- 50 g šećera u prahu
- 3 žlice limunovog soka
Priprema
Tijesto
Izmiksajte maslac i šećer, dodajte jedno po jedno jaje. Dodajte brašno i kakao, te sve lijepo sjedinite. Oblikujte tijesto u kuglu, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku na 30 minuta.
Izvadite pola tijesta iz hladnjaka na radnu površinu i razvaljajte ga između dva papira za pečenje (nemojte posipati brašnom). Izrezujte oblike kalupićima za kekse po želji (srca, zvjezdice i sl.). Od svakog oblika izrezujte po dva ista oblika, jedan s rupom, jedam bez rupe. Rupe izdubite manjim čepom (ili nekako drugačije).
Obložite veći lim za pečenje papirom za pečenje i smjestite kekse na papir s manjim razmakom.
Upalite i ugrijte pećnicu na 170 – 180°C. Kekse pecite 8 – 9 minuta. Moraju biti čvrsti, ali ne suhi. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade na limu za pečenje (ne dirajte ih vruće, izlomit će se jer su izrazito meki dok su vrući).
Ponovite postupak s ostatkom tijesta iz hladnjaka.
Ganache
Nasjeckajte čokoladu na manje komade, dodajte vrhnje i otopite lagano na pari. Maknite s pare i umiješajte Baileys. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, mora se zgusnuti, ali ne i stvrdnuti (meni je bila mrvicu pretekuća, pa sam je na 10 minuta stavila na balkon i bila je taman).
Napunite slastičarsku vrećicu (možete koristiti i žlicu). Malu količinu stavite na keks bez rupe i poklopite ga keksom koji ima rupu. Ostavite da se osuše.
Glazura
Umiješajte šećer u prahu s limunovim sokom dok ne dobijete lijepu gustu glazuru. Od papira za pečenje napravite tuljac (ili koristite slastičarsku vrećicu). U tuljac ili u vrećicu stavite šećernu glazuru, otkinite mali dio vrha tuljca ili slastičarske vrećice kuhinjskim nožicama. Ukrasite kolačiće točkicama (da vam ne bi ostajao onaj špic od glazure, ja sam koristila najmanju žličicu koju sam umakala u malo vode i lagano žlicom pritisnula glazuru – nemojte jako spljoštiti točkice).
Fotografija: Tirkizna