Jagode i pistacija odlično su se spojile u ovoj novoj torti sezone – evo kako je i vi možete napraviti po receptu naše suradnice Ane Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 80 g šećera
- 90 g brašna
- 30 g neslanih mljevenih pistacija
- 40 g rastopljenog maslaca
Pasta od pistacija
- 60 g neslanih pistacija
- 40 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 20 ml vode
- 10 ml suncokretovog ulja
Krema
- 4 žumanjka
- 90 g šećera
- mahuna vanilije ili vanilin šećer
- 60 g gustina
- 500 ml mlijeka
- 200 g omekšalog maslaca
- 60 g paste od pistacija
Dekoracija
- 500 g svježih jagoda
- 80 g nasjeckanih neslanih pistacija
Sirup za biskvit
- 30 ml vode
- 30 g šećera
- 1 žlica Alicia Grand Marniera ili ruma
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke pjenasto izmiksajte s trećinom šećera. Dodajte brašno, mljevene pistacije, otopljeni maslac.
Bjelanjke miksajte s preostalim šećerom (kojeg dodavate postepeno). Morate dobiti čvrsti snijeg. Dodajte žlicu po žlicu snijega u smjesu od žumanjaka (više ne miksate), lagano umiješajte špatulom i sve lijepo sjedinite.
Smjesu rasporedite na silikonski lim za pečenje biskvita ili lim za pečenje obložen papirom za pečenje otprilike 30 x 40 cm na debljinu od 0,5 cm.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite biskvit do svjetlo zlatne boje (otprilike 13 minuta). Ohladite.
Izrežite 1 disk promjera 18 cm i dva promjera 16 cm (možete i samo jedan od 16 cm ako želite).
Pasta od pistacija
Lagano i kratko na tavici zapecite pistacije. Miksajte ih u blenderu sa šećerom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte ulje i vodu i još kratko miksajte.
Krema
Kao prvo, ostavite maslac van hladnjaka da potpuno postane mekan.
Izmiksajte žumanjke, šećere (dodajte vanilin šećer ili sastruganu mahunu vanilije). Dodajte malo mlijeka i gustin. Sve smiksati u homogenu smjesu.
Ostatak mlijeka stavite u lončić i zakuhajte, u vruće mlijeko dodajte smjesu od žumanjaka i konstantno miješajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre, prebacite u staklenu zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.
Nakon što se krema dobro ohladila, lagano je izmiksajte. Dodajte maslac u kremu (krema i maslac moraju biti iste temperature jer inače nećete dobiti kremu). Dodajte pastu od pistacija i sve lagano sjedinite mikserom dok ne dobijete finu kremastu, glatku teksturu.
Slaganje
Odaberite napravilnije jagode, odstranite im peteljke te ih prerežite na pola. Ostatak jagoda narežite na kockice.
Sirup za biskvit
Za premazivanje biskvit napravite sirup od tople vode, šećera i Grand Marniera (miješajte dok se šećer ne otopi).
Slaganje
Obruč za torte namjestite na 18 cm. Na dno stavite najveći disk biskvita od 18 cm. Uz pomoć kista premažite biskvit pripremljenim sirupom. Ukoliko imate acetatnu foliju stavite je unutar obruča.
Polovice jagoda stavite na unutrašnjost obruča tj. acetatnu foliju (prerezana strana jagoda ide uz obruč). Stavite 1/3 kreme, pazite da popunite i razmak između jagoda. Na kremu stavite polovicu jagoda narezanih na kockice. Stavite drugi biskvit, sada od 16 cm. Premažite ga sirupom, prekrijte s istom količinom kreme i stavite ostatak jagoda narezanih na kockice. Stavite zadnji biskvit od 16 cm, premažite ga sirupom i premažite s tankim slojem kreme i zagladite špatulom.
Prekrijte krupno nasjeckanim pistacijama. Ostavite tortu preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja maknite obruč i acetatnu foliju. Sredinu torte ukrasite jagodama. Uživajte!
Fotografija: Tirkizna