Anamarija Habuš, autorica bloga Mrvice sa stola i Instagram profila tigerlilly47 danas s nama dijeli recept za fantastične, prhke kroštule – isprobajte ga i vi.
Sastojci
- 1 jaje+ 2 žumanjka
- 2 žlice šećera
- 500 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 200 ml kiselog vrhnja
- 1 žlica ulja
- 1 žlica ruma ili rakije
- 1 žličica naribane limunove ili narančine korice
- prstohvat soli
I još
- šećer u prahu
Priprema
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Jedno cijelo jaje, žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte.
U drugoj posudi pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte kiselo vrhnje, ulje, rum ili rakiju, naribanu koricu limuna i sol, na kraju dodajte smjesu jaja i šećera. Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata.
Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte, narežite na kvadratiće i u svakome na sredini napravite prorez pa kroz njega „provucite“ tijesto.
Kroštule pržite u dubokom vrućem ulju dok ne poprime zlatnu boju.
Pečene izvadite na papirnati ubrus kako biste ocijedili višak ulja pa pospite šećerom u prahu.
Napomena
Razvaljano tijesto možete pržiti i u obliku trakica ili ih možete „svezati“ u čvoriće.
Fotografije: Anamarija Habuš