Katarina Paoletić sa stranice Nešto slatko by Katarina danas s nama dijeli recept za fantastičnu čokoladnu tortu.
Sastojci
Biskviti
- 6 jaja (odvojeno žumanjci od bjelanjaka)
- 130 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 rum šećera
- 50 g oštrog brašna
- 40 g tamnog kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 150 ml mlijeka
Krema
- 500 ml vrhnja za šlag
- 300 g čokolade za kuhanje
- 4 žlice narančinog soka
- korica naribane naranče
- 2 žlice ruma
- 2 žlice likera od čokolade
Čokoladna glazura
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca
- 3 žlice ulja
Priprema
Biskviti
Žumanjke i šećere mikserom izradite pjenasto. Postepeno dodavajte ostale sastojke, počevši od suhih. Dodajte i mlijeko pa umiješajte prethodno istučen snijeg od bjelanjaka. Od smjese ispecite tri kore na 180 stupnjeva/8minuta, u limu veličine 24 cm, obloženim masnim papirom.
Krema
Vrhnje za šlag zagrite do vrenja pa prelijte preko čokolade koju ste usitnili u posebnoj posudi. Miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi. U otopljenu čokoladu dodajte ostale sastojke i sjedinite ih. Čokoladnu kremu ostavite u hladnjaku na par sati da se u potpunosti ohladi. Hladnu kremu izmiksajte da dobijete pjenastu kremu. Dobivenu kremu podjelite na tri jednaka dijela i njome namažite biskvite. Na tortu sastavite glazuru od čokolade.
Čokoladna glazura
Sjedinite sve sastojke i mješajući otopite ih na laganoj vatri. Glazuru prelite preko torte. Tortu stavite u hladnjak na nekoliko sati, a nakon toga uživajte u okusu ove ljepotice!
Fotografija: Katarina Paoletić