Božićni panj predstavlja jednu od neizostavnih blagdanskih slastica, a posebnu čar ovaj joj je put dala Katarina Paoletić s profila nesto_slatko_by_katarina oblikovavši ga na nešto drugačiji način.
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- 100 g čokolade za kuhanje
- 4 žlice ulja
Krema
- 500 g mascarponea
- 3 žlice šećera u prahu
- 400 g čokolade za kuhanje
I još
- nekoliko žlica domaćeg pekmeza (od aronije ili okusa po želji)
Priprema
Biskvit
Jaja miksajte postepeno im dodavajući šećer. Nakon što se šećer rastopi, a jaja postanu svijetla i pjenasta, dodajte im prosijano brašno i prethodno rastopljenu čokoladu sa uljem. Lagano sjedinite smjesu špatulom!
Na lim za pečenje (veliki od pećnice) stavite masni papir i smjesu od biskvita pažljivo rasporedite i poravnajte. Biskvit stavite peći na 180 stupnjeva, 20 minuta (možda i manje, napravite test čačkalicom). Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, na njega stavite vlažnu krpu i zarolajte u oblik rolade. Ostavite da se ohladi, a za to vrijeme napravite kremu.
Krema
Mascarpone i šećer u prahu miksajte par minuta, pa im dodajte čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Krema je odmah spremna za stavljanje na biskvit, a ukoliko vam ipak nije toliko čvrsta stavite ju na 15 – 20 minuta u hladnjak uz povremeno miješanje.
Slaganje
Ohlađeni biskvit odrolajte, maknite vlažnu krpu te ga prerežite na tri dijela po dužini.
Na biskvit stavite pekmez.
Na pekmez stavite kremu (malo manje od polovice kreme ostavi za dekoraciju, odnosno stranice torte)
Zarolajte jednu traku rolade, pa ju spojite i zarolajte sa drugom trakom rolade te ponovite postupak spajanja rolade i s trećom trakom. Detaljne video upute pronađite ovdje.
Tortu stavite u hladnjak na pola sata, a nakon toga ju pomoću slastičarske vrećice i ostatka kreme ukrasite. Na tortu stavite i prigodne dekoracije za panj.
Napomena
Vodite računa o tomu da pekmez bude kiselkastog okusa jer je rolada dosta slatka.
Fotografije: Katarina Paoletić