Kad je u pitanju priprema cheesecakea, samo nebo je granica – dokazala je to i Ana Raguž s bloga Tirkizna koja danas s nama dijeli recept za pistachio cheesecake.
Sastojci
(za kalup promjera 22 – 24 cm)
Podloga
- 200 g Digestive keksa
- 30 g mljevenih pistacija
- 100 g rastopljenog maslaca
- prstohvat soli
Krema od sira
- 300 g Philadelphia sira
- 250 g mascarpone sira
- 70 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml slatkog vrhnja
- 20 g gustina
- 3 jaja
Mousse od pistacije
- 2 listića želatine
- 2 žumanjka
- 20 ml vode
- 30 g šećera
- 250 g mascarpone sira
- 3 velike žlice paste ili kreme od pistacija
- 200 ml tučenog slatkog vrhnja za šlag
Dekoracija
- 100 g bijele čokolade
- 1 žlica paste od pistacija ili kreme
- voće po želji (jagode, borovnice, maline..)
- usitnjeni neslani pistaciji
Priprema
Podloga
Usitnite kekse i pistacije u blenderu, dodajte rastopljeni maslac, sol i sve lijepo sjedinite.
Kalup za tortu promjera 22 – 24 cm obložite papirom za pečenje i u njega utisnite podlogu od keksa. Kalup za tortu s vanjske strane obložite aluminijskom folijom.
Upalite i ugrijte pećnicu na 150 C. Pecite podlogu 12 minuta na 150 C.
Krema od sira
U posudi, mikserom s najmanjom brzinom omekšajte oba sira da postanu kremasti, dodajte šećere, slatko vrhnje, gustin. Sve lijepo sjedinite i dodajete jedno po jedno jaje, miksajući najmanjom brzinom. Ulijte kremu na podlogu od keksa.
Upalite i ugrijte pećnicu na 170 C. Pecite oko 40 minuta. Ohladite.
Mousse od pistacije
U jednu srednju posudu natočite hladnu vodu i potopite listić po listić želatine.
Izmiksajte žutanjke.
Vodu i šećer zakuhajte do vrenja u jednom lončiću. Ugasite vatru. U vrlo tankom mlazu prelijevajte sirup od šećera preko žumanjaka, pritom cijelo vrijeme miksajući najvećom brzinom. Miksajte sve dok se volumen ne poveća x 3, dok ne postane krema svijetla. U kremu od žumanjaka dodajte ocijeđenu želatinu, miješajte dok se ne otopi (ukoliko vam se krema potpuno ohladila i želatina se ne može otopiti, stavite posudu iznad lončića s ključalom vodom i miješajte kremu na pari dok vam se želatina ne otopi).
U jednoj posudi pjenjačom „opustite“ mascarpone da postane kremast, dodajte mu kremu ili pastu od pistacija i sjedinite da postane homogeno. Dodajte pažljivo, špatulom šlag od tučenog slatkog vrhnja i na kraju lagano špatulom sjedinite sve s kremom od žumanjaka. Prelijte preko kreme od sira i zagladite površinu. Stavite u hladnjak na minimalno 4 sata neka se stisne.
Dekoracija
Otopite bijelu čokoladu na pari, maknite s pare i umiješajte kremu ili pastu od pistacija. Manjom žlicom ili uz pomoć slastičarske vrećice nanosite preljev na sam rub torte, pustite neka se preljeva preko ruba, na preljev uz rub slažete voće i komadiće pistacija..
Fotografija: Tirkizna