Ukoliko ste među onima koji vole na poseban način obilježiti Dan zaljubljenih koji nam se približava, sigurni smo da će vam dobro doći ovaj recept za tortu od pistacija i čokolade koji je s nama podijelila Vesna Nakić, vlasnica Slatke radionice by Vesna Nakić.
Sastojci
Pasta od pistacija
- 60 g očišćenih pistacija
- 30 g ulja
- 30 g šećera u prahu
- 1 g soli
- 30 ml vode
Podloga
- 250 g čokoladnih keksa
- 50 g pistacija
- 20 g gorke čokolade (70 % kakaa)
- 150 g maslaca
Mousse
- 6 žumanjaka (cca 100 – 120 g)
- 100 g šećera
- 10 g želatine
- 400 ml mlijeka
- 50 g gorke čokolade (72 – 74 % kakaa)
- 50 g tamne čokolade (52 – 54 % kakaa)
- 100 g paste od pistacija
- 400 ml slatkog vrhnja
- 50 ml likera od pistacija
- 50 g usitnjenih pistacija
Priprema
Pasta od pistacija
Do vrenja zagrijati vodu i u nju ubaciti pistacije očišćene od ljuske. Neka odstoji pet minuta. Procijediti ih i očistiti od kožice. Staviti na kuhinjski ubrus da se prosuše. Pistacije prebaciti u blender i isprekidano ih blendati 3-4 minute. Dodati ulje, nastaviti isprekidano blendati 2-3 minute. Dodati šećer u prahu i sol i opet blendati 2-3minute. Dodati vodu i finalno blendati dok se ne dobije gusta sjajna pasta.
Podloga
Kekse samljeti, pistacije i čokoladu usitniti. Sve pomiješati sa 150 g maslaca sobne temperature u jednoličnu masu. Na bočne stranice kalupa staviti acetatnu foliju ili plastični graničnik. Ravnomjerno utisnuti se u kalup i poravnati.
Mousse
Žumanjke pomiješati s obje vrste šećera, staviti da se kuha na pari 15 minuta (dok se jaja ne počnu lagano zgušnjavati) povremeno miješajući. Želatinu razmutiti s 3 – 4 žličice hladne vode i ostavi da nabubri. Mlijeko zakuhati tako da bude spremno u isto vrijeme kada i žumanjci. Lagano ga uliti u smjesu od žumanjaka i pjenjačom ujednačiti smjesu. Kuhati na pari još 10-15 minuta povremeno miješajući i pazeći da jaja ne koaguliraju. Kremu maknuti sa štednjaka i u nju ubaciti nabubrenu želatinu. Sačekati nekoliko minuta da se otopi pa onda promiješati pjenjačom. Kremu podijeliti na dva jednaka dijela.
U jedan dio odmah dodati usitnjenu čokoladu. Nakon 2-3 minute promiješati pjenjačom dok se čokolada potpuno ne otopi. U drugi dio ubaciti 100 g paste od pistacija. Dobro sjediniti pjenjačom.
U prohlađenu čokoladnu kremu dodati tučeno slatko vrhnje (pola ukupne količine) i špatulom dobro ujednačiti. Kremu prebaciti na podlogu od keksa, zagladiti te je staviti u hladnjak dok krema od pistacija ne bude spremna.
U drugi dio kreme dodati pastu od pistacije i pjenjačom ujednačiti. Drugi dio tučenog slatkog vrhnja špatulom dobro umiješati, dodati liker od pistacija i na kraju grubo sjeckane pistacije. Sve dobro sjediniti i premazati preko čokoladne kreme.
Ostaviti 3 – 4 sata u hladnjaku da se stisne, ukrasiti po želji i poslužiti.
Napomena
Recept je predviđen za kalup promjera 26cm
Pastu od pistacija možete i kupiti; osobno sam puno veći pobornik izrade domaće paste. Kada budete radili pastu, nakon što dodate šećer u prahu i krema se sjedini, ulje će se izdvojiti. Nemojte da vas to prepadne. Nakon što dodate vodu, sve će se povezati u predivnu glatku, sjajnu pastu.
Neka vas ne zabrinjava što se po rubovima posude žumanjak „suši“ dok se kuha na pari; kad ulijete mlijeko to će se rastopiti.
Ukoliko vam se kreme počnu prebrzo stezati (zima je i nemaju svi centralno grijanje), slobodno posudu s kremom vratite opet na paru i nekoliko minuta uz miješanje špatulom zagrijavajte. Krema treba biti mekana da biste je mogli lijepo zagladiti.
Vodite računa da vam rub od čokoladnog sloja ostane što čišći, da bi na kraju imali ljepši izgled torte izvana.
Sami odaberite hoćete li staviti samo gorku čokoladu ili ćete kao ja miješati dvije vrste. Nisam htjela da mi bude previše gorko jer nisam ljubitelj. Ovaj omjer mi se dopada.
Dekorirajte po željama. Osobno sam se zadržala na jednostavnosti. Dovoljno je bilo otopiti 10 g gorke čokolade i kroz sitnu rupicu tankim mlazom sam napravila nekoliko krugova po torti. Na to sam posula grubo sjeckane pistacije i latice sušenih ruža. Vi slobodno radite kako se vama sviđa.
Za bezglutensku verziju, kekse u podlozi zamijenite onima bez glutena.
Fotografije: Vesna Nakić