Katarina Paoletić s Instagram profila Nešto slatko by Katarina tvrdi da je ovo najbolja torta od maka i vanilije – nema nam druge nego pripremiti ovu tortu i provjeriti ima li Katarina pravo.
Sastojci
Kora (x 3)
- 3 bjelanjaka
- 8 žlica šećera
- 8 žlica maka
- 2 žlice oštrog brašna
- 1 žlica prašak za pecivo
- 2 praška za pecivo (za sve tri kore)
Krema
- 700 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 9 žumanjka
- 7 žlica gustina
- 250 g margarina ili maslaca
Priprema
Kora
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg postepeno dodavajući šećer. Dodajte i ostale sastojke i sjedinite ih lagano i postepeno.
U kalup veličine 24 cm stavite masni papir, smjesu prebacite i poravnajte te koru stavite peći na 180° 13 minuta. Ponovite postupak kako biste ukupno dobili tri kore.
Krema
Pola litre mlijeka i šećer, zajedno sa sadržajem očišćene mahune i samom mahunom vanilije, stavite na vatru neka uzavre.
Za to vrijeme u preostalih 200 ml mlijeka stavite žumanjke i gustin te mikserom razradite sastojke. Kada mlijeko zavrije, izvadite mahunu vanilije te dodajte mješavinu sa žumanjcima i skuhajte kremu (cca 5 minuta).
U ohlađenu kremu dodajte margarin te kremu dobro razradite da postane kremasta i bez grudica.
Slaganje
Na ukrasni tanjur stavite prvu koru i polovicu kreme. Na kremu stavite drugu koru, preostalu kremu i zadnju, treću koru.
Tortu stavite u hladnjak.
Napomena
Navedeni sastojci su za jednu koru, a trebaju vam tri – dakle, utrostručite sastojke za koru, osim praška za pecivo – dva praška podijelite na tri jedna dijela kako biste imali za sve tri kore.
Umjesto mahune vanilije, možete staviti 2 vanilin šećera ili aromu vanilije po želji.
Fotografije: Katarina Paoletić