Mnogima su medenjaci i kućice od medenjaka prva slatka asocijacija na Božić, ali danas su svoje mjesto pronašli u neodoljivom vijencu koji je pripremio Darko Debić s bloga Samo jedan griz.
Sastojci
Medenjaci
- 7 jušnih žlica vode
- 150 g šećera
- 150 g meda
- 80 g maslaca
- 500 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žlica začina za paprenjake/medenjake ili samo cimet
- malo soli
- 1 jaje
Royal icing
- 1 bjelanjak
- cca 200 g šećera u prahu
- 1 žličica limunovog soka
Priprema
Medenjaci
Vodu, šećer, med i maslac zakuhati te maknuti s vatre. U velikoj zdjeli prosijati sve suhe sastojke.
Dodati prokuhanu smjesu, malo promiješati, pa dodati razmućeno jaje i sve sjediniti. Ostaviti pola sata da se ohladi.
Kad se masa ohladi raditi kuglice ili razvaljati na pola centimetra debljine na pobrašnjenoj podlozi, rezati prigodne oblike pa slagati na papir za pečenje. Za advenski vijenac prvo izrezati široku kružnicu. Peći na 165 ° C, 8- 10 minuta, ovisno o veličini kuglica/keksića. Bitno je da se ne prepeku.
Ohlađene kekse ukrasiti glazurom od šećera i bjelanjka. Kada se glazura posuši slagati na kružnicu i lijepiti glazurom. Po želji ukomponirati u vijenac i svijeće.
Royal icing
U manjoj zdjeli za miksanje mutiti bjelanjak, da se dobije malo mjehurića, ne pjena. Postupno dodavati šećer u prahu i dalje mutiti. Dodati limunov sok. Kad se dobije gusta masa više ne dodavati šećer, ako je pregusto razrijediti s nekoliko kapi limunovog soka. Staviti masu u vrećicu za ukrašavanje.
Ako se ne radi vijenac, dovoljno je pola smjese glazure.
Od viška glazure u debljem mlazu iscrtati oblike na papiru za pečenje, kad se osuše lako se odvoje od papira, npr. pahuljice su jako zgodne.
Fotografije: Samo jedan griz