Tart s malinama i bijelom čokoladom izvrstan je izbor za vruće ljetne dane jer se po receptu koji nam stiže s bloga Tirkizna autorice Ane Raguž ovaj tart – ne peče.
Sastojci
Podloga
- 300 g Gran Cereale keksa (bilo koja vrsta i okus)
- 1 žlica meda
- korica jednog limuna
- 150 g rastopljenog maslaca
Coulis od malina
- 400 g zaleđenih malina
- 1 vanillin šećer
- 1 žlica šećera
- 2 žlice gustina
Krema
- 200 g bijele čokolade
- 250 g mascarpone sira
- 200 ml slatkog vrhnja
Priprema
Podloga
Pripremite kalup za tart promjera 24 cm. Obložite ga papirom za pečenje.
Sameljite kekse u blenderu, dodajte med i koricu jednog limuna. Na kraju dodajte prohlađeni rastopljeni maslac. Sve promiješajte da se lijepo sjedini i prebacite u kalup. Utisnite kekse u kalup (dno i stranice). Stavite u hladnjak dok ne pripremite coulis.
Coulis od malina
Maline i šećere stavite u lončić na laganu vatru i miješajte lagano dok se maline ne raspadnu. Procijedite, umiješajte gustin i vratite na laganu vatru dok ne prokuha, konstantno miješajući. Malo prohladite i prelijte preko stisnutog keksa. Kad se ohladi na sobnoj temperaturi, prebacite tart u hladnjak da se dobro stisne (minimalno na sat/dva).
Krema
Na pari rastopite bijelu čokoladu, pustite da se malo ohladi i umiješajte mascarpone sir.
Od slatkog vrhnja napravite čvrsti snijeg pa žlicu po žlicu umiješajte u kremu od mascarponea i bijele čokolade. Sve lijepo sjedinite i premažite preko coulisa od malina. Stavite u hladnjak na minimalno 6 sati (najbolje preko noći). Sljedeći dan ukrasite po želji (meni je ostalo malo kreme koju sam iskoristila za dekoraciju, uz maline, borovnice..) Uživajte!
Fotografija: Tirkizna