Karamel i jabuka odlično su se spoji u ovoj pravoj zimskoj torti čiji nam recept donosi Ema Žderić s YouTube kanala Emm Tasty.
Sastojci
(za tortu promjera 18 cm)
Biskvit
- 6 žumanjaka (sobne temperature)
- 200 g šećera
- 80 ml mlijeka
- 120 ml ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g glatkog brašna
- 10 g praška za pecivo
- 100 g mljevenih badema
- ½ žličice cimeta
- prstohvat soli
- 6 bjelanjaka (sobne temperature)
Karamel umak
- voda
- 180 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja (36 % m.m.)
- 30 g maslaca
- ½ žličice ekstrakta vanilije
Krema od karamela i mascarpone sira
- 250 g mascarpone sira
- 30 g šećera u prahu
- 4-5 žlica karamel umaka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 240 ml slatkog vrhnja (hladnog)
Kuhana jabuka
- 2 jabuke (oguljene, narezane)
- 30 g maslaca (otopljenog)
- 60 g smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- sok od ½ limuna
I još (dekoracija)
- listići badema
- 1 jabuka
- cimet štapići
- zvjezdasti anis
- karamel umak
Priprema
Biskvit
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Miješajte žumanjke sa šećerom dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. U to dodajte mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije te ponovno sve dobro promiješajte. Zatim dodajte suhe sastojke u smjesu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu podijelite na 2 dijela i pecite u kalupu (18 cm). Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a strane pobrašnite i nauljite.
Pecite oko 20 minuta (provjere čačkalicom).
Kada su se biskviti ispekli, izvadite ih iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Nakon što su se ohladili, svaki biskvit umotajte u prozirnu foliju i stavite hladiti na 1 sat ili preko noći.
Karamel umak
Zagrijte duboku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte izrazito malo vode tek toliko da pokrijete dno tave. Dodajte šećer i bez miješanja špatulom (možete povremeno protresti tavu) pustite da se šećer potpuno otopi i pretvori u prozirni sirup. Nakon toga šećer će se početi karamelizirati i početi dobivati svijetlosmeđu boju. Pripazite na karamelu jer može vrlo brzo zagorjeti i postati gorka, pravi trenutak kad je treba maknuti je kada dobije lijepu zlatu boju.
Odmah dodajte slatko vrhnje (zbog razlike u temperaturi počet će kipjeti i to je sasvim normalno ) i miješajte špatulom dok se karamel i slatko vrhnje potpuno ne povežu.
Zatim možete dodati maslac i ekstrakt vanilije.
Gotovi umak ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u staklenku i stavite u hladnjak. U hladnjaku može stajati i do mjesec dana.
Krema od karamela i mascarpone sira
Miksajte mascarpone sir i šećer u prahu dok ne dobijete glatku kremu. Zatim umiješajte karamel i ekstrakt vanilije. Na kraju dodajte slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete glatku kremu srednje mekoće.
Ako želite odvojite dio kreme za dekoriranje vrha torte stavite ga u hladnjak dok slažete tortu.
Kuhana jabuka
Jabuke operite, ogulite i narežite na sitne komadiće. U loncu otopite maslac. U otopljeni maslac dodajte narezane jabuke, šećer, cimet i limunov sok. Dobro pomiješajte da se svi sastojci povežu.
Vratite lonac na srednje jaku vatru i kuhajte dok jabuke potpuno ne omekšaju (oko 8 minuta). Potpuno ohladite.
Slaganje
Izvadite biskvite iz hladnjaka i svaki prerežite na dva dijela. Ako je potrebno poravnajte vrhove biskvita tako da budu potpuno ravni. Na stalak na koji ćete slagati tortu stavite malo kreme kako bi se prvi biskvit zalijepio i ne bi pomicao, također možete kroz sredinu probosti dugu drvenu čačkalicu kako bi bili sigurni da će torta ostati stabilna tijekom slaganja.
Slažite biskvit, krema, jabuka, biskvit, krema, jabuka, biskvit, krema, jabuka, biskvit (zadnji biskvit je najbolje okrenuti naopačke).
Stranice i vrh torte prekrijte ostatkom kreme, cilj je dobiti izgled „polugole“ torte. Stavite u hladnjak na 1 sat.
Nakon što se torta ohladila, dekorirajte je.
Ja sam po vrhu torte stavila karamelu i vratila je da se dodatno ohladi. Nakon toga sam je posula listićima badema i ukrasila polovicom jabuke, vi naravno dekorirajte po svojoj želji.
Fotografije: Ema Žderić