Lorena Mihelčić s bloga Daj kolačić ponovno oduševljava svojim receptima – ovaj nam je put pripremila savršen recept za cheesecake.
Sastojci
(za kalup promjera 24 cm)
Podloga
- 200 g Digestive keksa
- 1/2 žličice cejlonskog cimeta
- 1 vanilin šećer
- dobar prstohvat soli
- 90 g rastopljenog i prohlađenog maslaca
- 1 puna žlica meda
Krema
- 3 pakiranja Philadelphia sira (525 g ukupno)
- 2 krcate žlice milerama
- 4 žlice šećera
- 2 vanilin šećera
- mahuna vanilije
- naribana korica jednog limuna
- 3 velika jaja + 1 žumanjak
Preljev
- 600 g milerama
- 3 žlice šećera u prahu
Priprema
Podloga
Kekse usitnimo u blenderu, pa dodamo cimet, šećer i sol. Rastopljenom maslacu dodamo žlicu meda promiješamo pa dodamo keksima i sjedinimo. Važno je pripremiti i kalup. Koristila sam okrugli s odvojivim obručem promjera 24 cm. Na dno stavimo papir za pečenje, a na njega pričvrstimo obruč. Zatim cijeli kalup obložimo aluminijskom folijom jer prilikom pečenja često maslac iscuri pa imamo show u pećnici. To ne želimo! Stavimo nakratko u zamrzivač da se podloga stegne.
Krema
Bitno je da svi sastojci prije pripreme budu na sobnoj temperaturi. U posudu dodamo sir, mileram, pa šećere, vaniliju i limun i miksamo dok se ne sjedini. Dodajemo jedno po jedno jaje i žumanjak te nakon svakog dobro miksamo. Ulijemo u pripremljeni kalup i lagano ga lupkamo da mjehurići izađu na površinu. Stavimo peći na 170 stupnjeva oko 45 minuta. Znamo da je pečen kada je sredina još malo „treskava”, a rubovi čvrsti. Izvadimo iz pećnice i 15 minuta ostavimo da se malo slegne. Pećnicu ostavimo upaljenu. Pripremamo preljev.
Preljev
Pjenjačom izmiješamo sastojke da se šećer rastopi. Po želji dodamo još šećera, no meni je ovo taman. Kada se krema stisnula, žlicom lagano prelijemo mileram po površini pazeći da ne potone i ne uništi presjek. Iz mog iskustva je najbolje krenuti od rubova jer su čvršći, pa širiti prema sredini. Ugasiti pećnicu i u ugašenu staviti 10 minuta da se preljev stisne. Pažljivo izvući kalup i ostaviti na sobnoj temepraturi 2 sata. Nakon toga mora odležati preko noći u hladnjaku.
Fotografija: Daj kolačić