Ana Raguž s bloga Tirkizna dugo je tražila recept za muffine koji nisu suhi već sočni i puni okusa, a onda je pripremila ove muffine i konačno došla do savršenog recepta.
Sastojci
Pire od jabuka
- 2 jabuke srednje velike
- 50 ml vode
- 1 vanilin šećer
Muffini
- 2 jaja
- 80 g smeđeg šećera
- 125 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 1 žličica cimeta
- prstohvat soli
- korica jednog limuna
- 60 g mljevenih badema
- 2 oguljene jabuke, izrezane na manje kockice
- 1 žličica praška za pecivo
- 200 g integralnog brašna
Priprema
Pire od jabuka
Ogulite i očistite jabuke od koštica te ih narežite na ploškice. U jedan lončić dodajte 50 ml vode, jedan vanilin šećer i narezane jabuke. Kuhajte na laganoj vatri dok jabuka potpuno ne omekša. Maknite s vatre i izblendajte. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Muffini
Upalite i ugrijte pećnicu na 200 C.
Kalup za muffine premažite maslacem.
Pomiješajte jaja, šećer, mlijeko, ulje, cimet, sol, koricu limuna. Dobro izmiješajte pjenjačom pa dodajte mljevene bademe, pire od jabuka, jabuke narezane na kockice i prašak za pecivo. Na kraju dodajte integralno brašno. Sve lijepo sjedinite.
Napunite kalupe za muffine do 3/4 visine. Pecite oko 20 minuta, provjerite čačkalicom ili nožićem koji ćete ubosti u sredinu (mora ostati čisto, bez priljepljenog tijesta).
Ohladite i poslužite mlake ili hladne!
Fotografija: Tirkizna