Pavlovu s preljevom od bresaka nam stiže s bloga Pregacha autorice Irene Gavran.
Sastojci
Pavlova
- 6 bjelanjaka
- 3 žlice hladne vode
- 250 g šećera
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 1 žličica octa
- 1 i ½ žlica gustina
Slastičarska krema s mileramom
- 250 ml mlijeka
- 50 g šećera (ili više ako volite slatko)
- 2 žumanjka
- 25 g gustina
- malo ekstrakta od vanilije
- 15 g maslaca
- milerama po potrebi kad se krema ohladi (cca 100 g)
Preljev od bresaka
- 2 – 3 jako zrele breskve
- 3 vanilin šećera
Priprema
Pavlova
Pećnicu upalite na 135 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Iscrtajte kružnicu promjera 24 cm i po njoj oblikujte Pavlovu.
Bjelanjke sobne temperature miksajte dok se ne počnu jako pjeniti (ali još uvijek nisu skroz čvrsti). Smanjite brzinu i dodajte hladnu vodu. Nastavite miksati pa dodajte šećer u par navrata. Ja smanjim brzinu, ubacim dio (da ne isprska cijelu kuhinju) i tako par puta. Kad ste dobili jako čvrsti snijeg u kojem je šećer skoro otopljen, dodajte vaniliju, ocat i gustin, te to lagano umiješajte špatulom.
Smjesu istresite na pripremljeni lim za pečenje, oblikujte po želji i pecite 1 sat.
Smanjte temperaturu na 120 i pecite još 45 minuta. Na kraju ugasite pećnicu, bez otvaranja vrata i ostavite tako još barem sat vremena. Ja to radim po noći pa ostavim preko noći u ugašenoj pećnici.
Slastičarska krema s mileramom
Mlijeko i šećer stavite kuhati, a žumanjke, gustin i ekstrakt vanilije dobro sjedinite u jednoj posudi (ako je pregusta smjesa, dodajte malo hladnog mlijeka od navedene količine). Kad mlijeko proključa, lagano ga ulijte u smjesu od žumanjka, miješajte i vratite na štednjak (možete proći kroz cijedilo, ako primijetite grudice) i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. U vruće dodajte maslac i promiješajte. Pokrijete prozirnom folijom kremu i ohladite na sobnoj temperaturi. U kremu umiksajte mileram.
Preljev od bresaka
Zrele breskve ogulite, očistite i narežite na sitne komadiće. Dodajte 3 vanilin šećera i kuhajte dok fino ne omekšaju, da se raspadaju. Ohladite.
Na Pavlovu stavite slastičarsku kremu i preljev do bresaka.
Možete to direktno na cijelu pavlovu ili servirati u tanjurima.
Fotografije: Pregacha