Autorica bloga Pinch of Amour, Kristina Šaško, donosi ideju kako iskoristiti jesenske plodove i od njih izraditi ukusnu slasticu koja će se odlično uklopiti uz šalicu vrućeg čaja ili kave.
Sastojci
Prhko tijesto
- 350 grama glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 115 grama hladnog maslaca
- 2 jaja
- 60 ml maslinovog ulja
- 2 žlice vode (opcionalno ako vam je tijesto tvrdo)
- 50 grama šećera u prahu
Punjenje od kestena
- 100 grama tamne čokolade
- 250 grama kesten pirea
- 100 grama šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice ruma
- 1 žličica instant kave
- prstohvat soli i cimeta
Priprema
Za tijesto pomiješajte navedene sastojke dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak na cca sat vremena. Dok se tijesto odmara pripremite nadjev. Otopite čokoladu na pari, u nju dodajte odmrznuti kesten pire, šećer, vanilin šećer, rum, kavu, sol i cimet te sve zajedno izmiješajte.
Zatim krenite prirpemati školjkice. Tijesto podijelite na dva dijela da vam bude lakše valjati. Malo premijesite jednu polovicu tijesta pa razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Izrezujte krugove, ja sam za to koristila čašu. Sami procijenite koju veličinu keksića želite pa tome prilagodite veličinu krugova koje želite dobit.
Na svaki krug stavite nadjev. Meni se nadjev dosta stisnuo, tako da mi je najlakše bilo stavljat rukom i lagano prstima raspodijeliti nadjev po polovici kruga. Nakon toga preklopite krug tako da formirate školjkicu. Pritisnite rubove prvo prstima a onda i vilicom da imate lijepu formu. Ja sam pritisnula rubove vilicom s gornje i donje strane. Nakon što napravite 2-3 školjkice shvatit ćete koja vam je idealna količina nadjeva. Nemojte pretjerat jer školjkice znaju popucat tijekom pečenja. Meni se to desilo s velikim dijelom školjkica, ali se to na kraju nije vidjelo nakon što sam ih uvaljala u šećer u prahu. Okus je i dalje bio savršen.
Školjkice pecite 15-18 minuta na 180 stupnjeva. Još tople uvaljajte u šećer u prahu.
Fotografija: Pinch of Amour