Bundeva je pravi jesenski plod, a njezin slatkast okus čini ju idealnim saveznikom u izradi slastica, stoga vam donosimo recept za ovu ukusnu tortu od bundeve koji potpisuje Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Tijesto
- 500 g pirea od bundeve (Hokkaido)
- 120 g pirea od jabuka
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 250 ml ulja
- 260 g brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- žličica cimeta
- 100 g pekan oraha
Krema
- 3 listića želatine
- sok od jedne naranče
- 600 g krem sira
- 200 g mascarpone sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 150 g šećera u prahu
Priprema
Za početak Hokkaido bundevu prerežite na pola, izvadite joj koštice te zamotajte s korom u alu foliju. Upalite i ugrijte pećnicu na 160 °C. Pecite bundevu 45 minuta do sat vremena. Izdubite žlicom pire bundeve. Jabuku ogulite, odstanite koštice, peteljku i napravite pire sa štapnim mikserom.
Miksajte jaja i šećer te polako dodajte ulje. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i prosijte u smjesu jaja, šećera i ulja. Dodajte pire od jabuka, pire od bundeve, cimet i na kraju sjeckane pekan orahe. Sve fino sjedinite. Raspodijelite smjesu na dva ili tri jednaka dijela (ja sam na 3). Pripremite kalup promjera 22 cm. Obložite dno papirom za pečenje, a stranice kalupa dobro namastite maslacem. Upalite i ugrijte pećnicu na 180 °C. Ispecite po želji 2 ili 3 jednaka biskvita. Svaki biskvit pecite 25 do 30 minuta na 180 °C. Ohladite.
Za kremu namočite listić po listić želatine u zdjeli hladne vode. Sok jedne naranče ulijte u manji lončić i zagrijte na laganoj vatri skoro do vrenja. Maknite s vatre i u još vrelo umiješajte ocijeđene listiće želatine. Promiješajte. Krem sir zajedno s mascarpone sirom obradite miksajući najmanjom brzinom. Dodajte sok od naranče sa želatinom. Izmiksajte. Od slatkog vrhnja napravite čvrsti snijeg. Dodajte nježno žlicu po žlicu snijega od slatkog vrhnja u kremu od sira (nemojte miksati, već lagano špatulom povežite).
Slaganje
Jedan biskvit stavite na stalak za tortu ili ukrasni tanjur. Premažite ga kremom, ponovite postupak s preostalim biskvitima. Obložite cijelu tortu kremom (ukoliko vam je ostalo kreme, stavite je u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom i ukrasite kad se dobro stisne). Ohladite tortu u hladnjaku najmanje 6 sati. Ukrasite po želji.
Fotografija: Tirkizna