Za popodnevnu čajanku priredite kuglof u kojem se spajaju arome naranče i sira, a za koji recept donosi Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes.
Sastojci
Za biskvit
- 125 g maslaca (ili margarina)
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 250 g svježeg (sitnog) neslanog sira
- 150 g šećera u prahu
- korica i sok 1 naranče (80-100 ml)
- 1 žlica ruma
- 200 g oštrog brašna
- 100 g mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
Za glazuru
- 50 g šećera u prahu
- 1-2 žlice soka od naranče
Priprema
Najprije otopite maslac i ostavite sa strane da se malo prohladi. Zatim odvojite bjelanjke od žumanjaka pa u posudu sa bjelanjcima dodajte prstohvat soli i vanilin šećer pa mikserom umutite čvrst snijeg i ostavite sa strane do upotrebe.
U drugu posudu stavite sir, dodajte otopljeni maslac i šećer u prahu pa izmiješajte mikserom. Dodajte jedan po jedan žumanjak pa sjedinite mikserom u pjenastu smjesu. Potom dodajte koricu i sok naranče, kao i rum, brašno i prašak za pecivo te sve zajedno dobro izmiksajte u glatku smjesu.
Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka u nekoliko navrata, lagano miješajući pjenjačom tako da smjesa ostane prozračna.
Kalup za kuglof standardne veličine dobro podmažite maslacem ili margarinom i pobrašnite pa ulijevajte smjesu i malo protresite kalup da se svugdje ravnomjerno rasporedi. Moj kalup je promjera 23 cm i visine 7 cm.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva, oko 45 minuta. Provjerite štapićem za ražnjiće ili čačkalicom, ako izlaze suhi iz sredine biskvita, gotov je.
Neka se kuglof prohladi u kalupu 10-ak minuta pa ga pažljivo preokrenite na tanjur i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Po želji pospite samo šećerom u prahu ili pripremite glazuru.
Za glazuru pomiješajte šećer u prahu sa narančinim sokom tako da dobijete glatku glazuru srednje gustoće. Ako želite gušću glazuru, stavite manje soka, a ako želite malo rijeđu glazuru, stavite više soka. Žlicom prelijte kuglof.
Napomena: Ako želite više glazure slobodno napravite duplu količinu. Ja nisam htjela da mi kuglof bude dodatno sladak od glazure pa mi je ovako bilo baš taman.
Ostavite kuglof na sobnoj temperaturi da se glazura malo prosuši, a zatim režite na šnite.
Fotografija: Mystic Cakes