Lemon cheesecake prava je ljetna torta bez pečenja, a recept za nju danas na naš portal donosi Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Podloga
- 200 g Digestive keksa
- prstohvat soli
- 90 g rastopljenog maslaca
- 1 žlica meda
Krema
- 4 listića želatine
- 250 ml slatkog vrhnja
- 100 ml limunovog soka
- 3 pakiranja Philadelphia sira (525 g)
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanillin šećer
- naribana korica dva limuna
Glazura od bijele čokolade
- 110 g bijele čokolade
- 1 listić želatine
- 130 ml slatkog vrhnja
I još (za dekoraciju)
- slatko vrhnje
- limun
- bobičasto voće
Priprema
Podloga
Usitnite kekse u blenderu i dodajte sol. Rastopljenom maslacu dodajte med i sjedinite s keksima.
Pripremite kalup od 20 ili 22 cm. Obložite dno kalupa i stranice kalupa papirom za pečenje. Ukoliko imate obruč (ja sam koristila obruč), namjestite ga na željenu širinu, stavite na tanjur ili stalak za tortu i obložite dno i stranice papirom za pečenje.
Utisnite podlogu od keksa na dno, ali i na stranice kalupa ili obruča (malo će vam trebati strpljenja, ali ne bi trebalo biti problema). Stavite na kratko u hladnjak dok ne pripremite kremu.
Krema
Potopite listić po listić želatine u zdjelu s hladnom vodom.
Slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti snijeg.
Stavite limunov sok na laganu vatru dok ne postane toplo. Maknite s vatre i umiješajte ocijeđene listiće želatine. Promiješajte da se želatina otopi.
Pomiješajte Philadelphia sir sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, dodajte naribanu koricu dva limuna i sok od limuna. Sve izmiksajte kratko najmanjom brzinom da se sve sjedini. Umiješajte u kremu žlicu po žlicu čvrstog snijega od slatkog vrhnja (lagano špatulom, nikako mikserom).
Izvadite kalup iz hladnjaka i pažljvo razmažite kremu na podlogu od keksa. Ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati da se dobro stisne (najbolje preko noći).
Glazura
Za dekoraciju, u jednu zdjelu izlomite bijelu čokoladu.
U zdjelu hladne vode potopite listić želatine.
U manjem lončiću zakuhajte slatko vrhnje do vrenja, maknite s vatre i prelijte preko izlomljene čokolade. Polako miješajući otopite čokoladu u vrelom vrhnju. Kad se čokolada posve otopila dodajte ocijeđeni listić želatine. Sve promiješajte da postane homogeno.
Prelijte glazuru preko ohlađenog cheesecakea. Vratite 1 sat u hladnjak da se glazura stisne.
Gotovi lemon cheesecake ukrasite tučenim slatkim vrhnjem, kriškama limuna i po želji bobičastim voćem.
Fotografija: Tirkizna