Ivana i Dajana su sestre koje vode blog The Wonderlust Sisters , a s nama danas dijele svoj prvi recept – našim čitateljima predstavit će se s ponešto drugačijom Pavlovom: onom s jagodama, malinama i kremom od bosiljka.
Sastojci
Meringa
- 4 bjelanjka
- 200 g šećera u prahu
- 1 žlica alkoholnog octa
- 1 žlica škrobnog brašna (gustina)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ mahune vanilije, sjemenke (ili 1 žlica ekstrakta vanilije)
Krema od bosiljka
- 500 ml mlijeka
- ½ mahune vanilije ili 1 žlica ekstrakta vanilije
- 15-20 listova bosiljka
- 50 g škrobnog brašna (gustin)
- 100 g šećera
- 4 žumanjka
- 100 ml vrhnja za šlag
I još
- 400 ml šlag
- 500 g jagoda i malina
- oko 10 listova bosiljka
- malo meda ili javorovog sirupa
Priprema
Meringa
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Olovkom iscrtajte podlogu kalupa za tortu na papiru za pečenje.
Ručnim mikserom umutite 4 bjelanjaka od jaja dok ne postanu čvrsti, zatim dodajte 200 g šećera, malo po malo, dok smjesa ne postane sjajna.
Umutite 1 žlicu alkoholnog octa, 1 žlicu škrobnog brašna, 1 žlicu ekstrakta vanilije ili sjemenke vanilije.
Namažite smjesu unutar iscrtanog kruga, stvarajući „rupu“ u sredini, tako da stranice budu malo više od sredine.
Prije nego što stavite meringu u pećnicu, smanjite temperaturu na 120°C i pecite 90 minuta.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi nekoliko sati ili preko noći.
Krema od bosiljka
Za kremu odvojite 100 ml od ukupne količine mlijeka. Ostatak mlijeka zajedno sa sjemenkama vanilije (ekstraktom) i listovima bosiljka stavite u blender i blendajte dok ne dobijete zeleno mlijeko. Prebacite u zdjelu za kuhanje i zagrijte do vrenja.
Pomiješajte škrob, šećer i žumanjke s ostatkom mlijeka (100 ml) i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Kad zeleno mlijeko zavrije, ulijte smjesu od jaja i brzo miješajte pjenjačom kako bi izbjegli stvaranje grudica. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete gustoću pudinga.
Prebacite vruću kremu u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom tako da folija dodiruje površinu kreme. Ohladite.
Izmiksajte 100 ml vrhnja za šlag i dodajte u ohlađenu kremu.
Slaganje
Na vrh meringe stavite kremu od bosiljka, prekrijte ostatkom šlaga, voćem i bosiljkom i prelijte s malo javorovog sirupa ili meda.
Hladiti u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja.
Fotografije: The Wanderlust Sisters