Limun je čest gost u slasticama i upravo on daje posebnu notu okusu, a kada je on glavni lik u tiramisuu to mora da je nešto posebno, stoga se i vi okušajte u izradi i pripremite ovaj nesvakidašnji tiramisu po receptu Sunčice Stanković s bloga Mes folies culinaries.
Sastojci
Podloga
- 300 gr piškota
Sirup za natapanje piškota
- 43 ml soka od limuna
- 200ml vode
- 40 gr šećera
- korica limuna
Limun krema
- 160 ml soka od limuna
- 3 jaja
- 2 žumanjka
- 180 gr šećera
- 194 gr maslaca
Mascarpone fil
- 500 gr mascarpone sira
- 150 ml slatkog vrhnja
- 40 gr šećera u prahu
Priprema
Najprije pripremite limun kremu jer će trebati vremena da se ohladi i stegne. Najbolje je da to napravite večer prije pa sutradan složite tiramisu bez čekanja. Sve limune koje ćete koristiti i za limun kremu i za sirup izribajte i naribanu koricu sačuvajte jer ćete je posipati po mascarpone filu kada slažete kolač.
Limun krema
Sok od limuna ulijte u lončić i stavite da se zagrijava. Jaja i žumanjke stavite u dublju posudu, dodajte šećer i sve umutite pjenasto mikserom. Kada sok provri, postepeno dodajte izmiksana jaja i žumanjca te uz neprestano miješanje kuhajte kremu dok se ne zgusne. Na kraju dodajte maslac, dobro sjedinite miješajući, sklonite s vatre, ostavite da se malo prohladi pa pokrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru da se ohladi.
Mascarpone fil
U dublju posudu stavite mascarpone sir, dodajte slatko vrhnje i šećer u prahu pa sve izmiješajte mikserom tako da dobijete čvrst fil.
Sirupa za natapanje piškota
Sok od limuna ulijte u lončić, dodajte vode i šećera te koricu limuna isječenu na male komadiće. Stavite na špaher da sirup provri uz povremeno miješanje. Sklonite sa špahera pa ostavite da se malo prohladi.
Slaganje
Piškote blago namočite u sirupu, poredajte po dnu kalupa dimenzija 27 x 17,5 cm obloženog papirom za pečenje, stavite polovinu mascarpone fila odozgo, dobro poravnate po cijeloj dužini pa posipajte ribane korice limuna, zatim stavite polovinu limun kreme i dobro ju rasporedite po cijeloj dužini kalupa pa drugi sloj blago natopljenih piškota, mascarpone fil i ribanu koricu limuna i na vrh limun kremu. Kalup s tiramisuom ostavite nekoliko sati u frižideru da se ukusi spoje i kolač stegne.
Savjet
Piškote ne natapajte puno jer će ih i mascarpone fil omekšati. Ako ste prvi sloj piškota stavili vodoravno u kalup , drugi sloj stavite horizontalno kako bi struktura kolača bila ljepša prilikom rezanja. Da biste brže i lakše rasporedili fil i kremu stavite ih u slastičarske vrećice sa okruglim nastavkom.
Fotografija: Mes folies culinaires