Lidija Osmak s bloga Gurmanka danas nam donosi recept za tart od lješnjaka.
Sastojci
(kalup za tart 20 x 30 cm)
Podloga
- 200 g glatkog brašna
- 100 g maslaca
- 70 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 30 g mljevenih lješnjaka
- prstohvat soli
Praline pasta
- 150 g lješnjaka
- 100 g šećera
- 30 ml vode
- prstohvat soli
Praline krema
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 20 g brašna
- 30 g gustina
- 1 žlica arome vanilije
- 1 žlica maslaca
- praline pasta (prethodno pripremljena)
- 150 g maslaca
Priprema
Podloga
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje tanko razvaljajte i njime obložite kalup za tart te stavite u hladnjak pola sata da se malo ohladi.
Praline pasta
Na tavi prepržite lješnjake i stavite ih u krpu te oljuštite kožicu.
U posudi s debljim dnom na srednjoj vatri napravite karamelu u koju umiješajte tostirane lješnjake.
Na papir za pečenje raširite karamelizirane lješnjake i ostavite ih da se ohlade.
Natrgajte komadiće karameliziranih lješnjaka u blender i miksajte oko 10 minuta dok lješnjaci ne ispuste svoje ulje i ne dobijete gustu ljepljivu pastu.
Praline pastu stavite u hladnjak dok ne skuhate slastičarsku kremu.
Praline krema
Stavite kuhati mlijeko, a za to vrijeme vi izradite žumanjke sa šećerom.
Smjesi dodajte malo mlijeka, brašno i gustin te sve dobro izmiksajte.
Vruće mlijeko prvo ulijte u žumanjke, dobro promiješajte te vratite na vatru.
Kuhajte kremu dok se ne zgusne, dodajte žlicu maslaca i ostavite da se ohladi, ali je pokrijte s prozirnom folijom da se ne stvori na vrh kreme kora.
Kada se krema ohladila dobro je izradite mikserom, dodajte joj praline pastu i maslac te miksajte dok ne postane svilena i glatka.
Slaganje
Na ohlađeno tijesto stavite neki uteg npr. suhi grah te ga pecite „na slijepo“ oko 15 minuta na 190°C, maknite grah te dopecite tijesto dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Kada se tijesto ohladi napunite ga finom hladnom kremom i ukrasite prema vlastitoj želji.
Ja sam ovaj put za ukrašavanje upotrijebila karamelizirane lješnjake i čokoladnu glazuru od 150 g čokolade i 4 žlice ulja.
Fotografija: Gurmanka